Uusiseelantilaisen yrittäjäperheen vesa: ”SeAMKissa parasta monikulttuurinen oppimisympäristö”
“Yksi parhaista asioista SeAMKissa on ollut, että opiskelijoita on paljon eri puolilta maailmaa. Päädyt työskentelemään ryhmiin, joissa on monenlaisia ihmisiä erilaisista taustoista ja erilaisista kulttuureista. Se tekee oppimiskokemuksesta monikulttuurisen, mikä on hyvä, sillä bisnes on nykyään jo lähtökohtaisesti globaalia.”
Uusiseelantilainen James McDade opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa toista vuotta Bachelor of Business Administration -tutkintoa englanninkielisessä International Business -ohjelmassa. Yrittäjäperheen poika on kokenut pohjalaisen yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin kotoisaksi ja haluaa tehdä osansa auttaakseen kiinnostuneita kohti yrittäjyyttä.
”Olen kasvanut yrittäjyyteen. Isä toimii matkailualalla ja on omistanut muun muassa motelleja. Isäpuoli ja veli ovat toimineet jo vuosia ilmastointi- ja jäähdytysalalla. Olen nähnyt, että yrittäjänä toimiminen ei ole helppoa työtä eikä välttämättä sovi kaikille. Yrittäjän polulla on vaikea navigoida yksikseen ja siksi haluan olla osaltani auttamassa.”, McDade kertoo.
Tätä tuki- ja verkostoitumistyötä hän tekee muun muassa aktiivisena jäsenenä Seinäjoki Entrepreneurship Society:ssa (SeiES). Se on SeAMKissa kevättalvella opiskelijoiden perustama ja luotsaama yhteisö, joka rohkaisee yrittäjyyteen ja edistää opiskelijoiden ja yritysten verkostoitumista, yhteistyötä sekä kansainvälistä osaamista.
”On hienoa, että koulun sisällä sekä sen kumppaneina on organisaatioita, jotka tukevat SeAMKin yrittäjyyden eteen tekemää työtä. SeiES linkittää opiskelijat ja yritykset keskustelemaan muun muassa millaista yrittäjyys on, mitä työtä yrityksissä tehdään, miten niitä markkinoidaan ja millaista työvoimaa tarvitaan. Kumppaneinamme on myös kehitys- ja palveluorganisaatioita kuten Into Seinäjoki.”
McDade kertoo vaikuttuneensa SeAMKin käytännönläheisestä opetuksesta. Yrittäjyyttä ja työelämää tehdään tutuksi monilla eri tavoilla niin kurssisisällöissä kuin yritysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä.
”Meillä on esimerkiksi virtuaaliyritystoimintaa, jossa opiskellaan perustettavalla yrityksellä kuten oikeassa elämässä. Seuraavalla lukukaudella osallistun FramiPro:hon, jossa työskennellään yhteistyöyritysten oikeissa projekteissa. Paljon hyödyllistä informaatiota tulee jo ensimmäisenä vuonna, joten idea omasta yrityksestä voi kypsyä jo opiskeluaikana.”
McDade on asunut Suomessa nyt viitisen vuotta suomalaisen vaimonsa kanssa. He muuttivat Uudesta Seelannista, kun opinnot siellä olisivat tulleet maksamaan perheelle noin 6 000 dollaria vuodessa.
”Päätimme, että vaimo voisi opiskella Suomessa, jossa se on hänelle maksutonta. Hän valitsi SeAMKin ja opiskeli sairaanhoitajaksi englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa. Sen jälkeen päätin, että minäkin suoritan tutkinnon.”
Juttu on alun perin julkaistu 3.1.2018 ilmestyneessä Studentum.fi:n Koulutusliitteessä