Ruoka-alan palvelut
SeAMK tarjoaa maksullisia ruoka-alan palveluita muun muassa yrityksen tuotekehityksen tueksi. SeAMKilla on vankka kokemus ja osaaminen ruoka-alan palveluissa. SeAMKin ruoka-alan asiantuntijat tarjoavat luotettavaa ja ajantasaista tietoa.
Frami Food Living Lab -palvelut
Opiskelijayhteistyö
Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit tekevät aktiivisesti yhteistyötä alueen elintarviketeollisuuden yritysten kanssa. Opiskelija saa yhteistyöstä mahdollisuuden verkostoitua alueen yrityksiin ja yritykset saavat tilaisuuden rekrytoida uusia työntekijöitä, sekä apuja yrityksensä toimintaan opiskelijanäkökulmasta.
- Tuotekehitysopintojakso
- Kolmannen vuoden opiskelijat toteuttajana
- Yritykset voivat tiedustella yhteistyöprojektia omalle tuotteelle
- Opintojakso sisältää koko tuotekehitysprojektin ideasta lopputuotteeksi sisältäen esimerkiksi markkinatutkimuksen
- Projektiopinnot
- Toisen vuoden opiskelijat toteuttajana
- 1–2 kk pituinen työjakso
- Yritysten, hankkeiden ja yhdistysten projektit
- Harjoittelu
- Kolmannen vuoden opiskelijat toteuttajana
- 5 kk pituinen työjakso
- Yritykset, kunnat, yhdistykset, organisaatiot toimeksiantajana
- Työnjohto-, markkinointi-, tuotekehitys-, pakkauskehitys-, neuvonta-, valvonta ja suunnittelutehtävät.
- Mahdollisuus opinnäytetyöaiheen toimeksiantoon
- Opinnäytetyö
- Neljännen vuoden opiskelijat toteuttajana
- 15 op, mikä vastaa noin 400 tuntia työtä
- Yritykset, kunnat, yhdistykset, hankkeet ja organisaatiot toimeksiantajana
- Esimerkiksi selvitys-, tuotekehitys ja suunnittelutyö
- Opinnäytetyöaiheita voi ilmoittaa Opinnäytepörssiin tai ottaa yhteyttä bio- ja elintarviketekniikan opettajaan.
- Innovaatioviikko
- 800 eri alojen ensimmäisen vuoden opiskelijaa
- Toimeksiantajan kehittämishaasteiden parissa työskentelee 60–70 opiskelijaa, jotka on jaettu pienempiin monialaisiin ryhmiin.
- Muista opiskelijayhteistöistä poiketen, innovaatioviikon osallistumismaksu on 250 €.
Maksullinen palvelutoiminta
Kemian ja mikrobiologian laboratoriopalvelut
Kemian laboratorio on varustettu analyyttisen kemian laitteistolla. Mikrobiologian laboratorion puolelta löytyy valmiudet erilaisiin mikrobiologisiin määrityksiin, molekyylibiologisiin analyysimenetelmiin, sekä mikrobien tuottamiseen fermentoimalla.
Prosessiteknologiset määritykset
- Raaka-aineiden teknologisten ominaisuuksien määritykset
- vedensidontakyky
- liukoisuus
- emulgointikyky
- Tuotteiden rakenteen määritys
- Tuotteen rakenteellisten ominaisuuksien määrittäminen TA-rakennemittarilla
- Viskositeetin määritys
- Veden aktiivisuus
- Elintarvikkeiden rakenne (VP-SEM, valomikroskoopit, stereomikroskooppi)
- Värimittaukset
- Hyperspektrikuvantaminen
- Mikrobiologiset määritykset tuotekehityksessä
- Perusmikrobiologiset määritykset: bakteerien, homeiden, hiivojen ja hygieniaindikaattorien kokonaismäärät
- Mikrobiologisten pikamenetelmien hyödyntäminen elintarviketuotannossa
- Tuotteiden säilyvyyskokeita: sekä säilyvyys ilman kontaminanttien lisäystä että valituilla saastuttajamikrobeilla
- Prosessiparametrien seuranta esim. vesi-, ilma- ja pintapuhtausmäärityksillä ja voimme myös järjestää työtapa- ja hygieniakäytännetestausta
- Viljan leivontaominaisuudet, erikoistuotteiden valmistus ja testaus
- Viljan leivontaominaisuuksien määrittäminen. Erilaisten erikoisseosten sekä gluteenittomien tuotteiden leivontaominaisuuksien testaaminen ja kehittäminen.
- Sakoluvun määrittäminen
- Kemialliset määritykset
- Peruskemialliset menetelmät
- NIR-analysaattorin standardikäyrien tekeminen eri raaka-aineille
- UHPLC-analyysit: aminohappo-, hiilihydraatti- ja proteiinianalyysit
Frami Food Lab
Frami Food Living Labissa voidaan opetuksen lisäksi harjoittaa maksullista palvelutoimintaa yhdessä SeAMKin ruoka-alan asiantuntijoiden kanssa. Frami Food Living Labin palveluihin sisältyvät prosessiteknologiset määritykset, raaka-aineiden teknologisten ominaisuuksien määritykset, valmistusprosessien testaus laboratorio ja pilot-mittakaavassa, hygieeninen tila- ja laitesuunnittelu, aistilaboratoriopalvelut sekä erikoistuotteiden valmistus ja testaus.
Tuotekehitys, tutkimus, analysointi ja suunnittelu
- Hygieeninen tila- ja laitesuunnittelu
-
- Suunnitteluapua hyvät hygieniakäytänteet täyttävien elintarviketuotannossa käytettävien tilojen ja laitteiden osalta esim. elintarvikevalmistustilan kuten suurkeittiön ja helpommin pestävien laitteiden suunnittelussa.
- Ohjeistusta elintarviketilojen rakentajille ja laitteiden valmistajille.
- Hygieniatilojen simulointi
- Aistilaboratoriopalvelut (mm. aistittava laatu)
-
- Tuotteiden aistittavan laadun varmentaminen ja kehittäminen
- Makutestit opiskelija- ja /- tai henkilökuntapaneeleilla
- Valmistusprosessien pienimuotoinen testaus
- Liha-, maito-, vilja-, ja elintarviketeknologian prosessit
- Märkä- ja kuivaprosessi
- Tuotepilotoinnit laboratorio ja pilot-mittakaavassa
- kaurajuoman valmistus, nesteiden homogenoiminen, pastörointi, lihavalmisteiden prosessointi, leipomotuotteiden valmistus
- Konsultaatiopalvelut
- Konsultaatiopalveluita kokonaisvaltaisesti tuotteiden suunnitteluun, laadunvarmistamiseen sekä tilojen- ja laitteidensuunnitteluun.
- Yrityskoulutuspalvelut räätälöidysti
Kehitysyhteistyö
SeAMKin ja yritysten välinen yhteistyö on tiivistä ja jokapäiväistä toimintaa. Alueen yritykset saavat käyttöönsä tutkimus- ja kehittämisympäristön, maksuttomia koulutuksia, tilaisuuden verkostoitua oman alan ulkopuolisiinkin toimijoihin. Asiantuntijoiden järjestämät tapahtumat ja koulutukset tukevat alueen ja henkilöstön osaamisen kehitystä. Tapahtumiin osallistuminen on maksutonta
Kehitystapahtumat
- Työpajat
- Käsittää yhden tai useamman teeman
- Usein organisaation ulkopuolisia asiantuntijoita luennoimassa aiheesta
- Työpaja-osuus, missä osallistujat pohtivat, jakavat oivalluksia ja ajatuksia toisten toimijoiden kanssa.
- Webinaarit
- Verkkoseminaari
- Organisaation sisäinen tai ulkoinen asiantuntija luennoimassa
- Yksi tai useita luentoja samassa webinaarissa
- Seminaarit
- Paikan päällä pidettävä luentotilaisuus
- Organisaation sisäinen tai ulkoinen asiantuntija luennoimassa
- Paneelikeskusteluja
- Uutiskirjeet
- Bio- ja elintarviketekniikan uutiskirje ilmestyy kuusi kertaa vuodessa
- Ajankohtaiset tiedot hankkeiden toiminnasta, sekä koulutuksen kuulumisista
- Voit tilata uutiskirjeen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen merja.makipelkola@seamk.fi
Lisätietoja
Tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Kestävät ruokaratkaisut
sähköposti
Karri.Kallio(a)seamk.fi
puhelin
Erityisasiantuntija, ruokaturvallisuus
sähköposti
Gun.Wirtanen(a)seamk.fi
puhelin
AgroLab-palvelut
- Droonilla tehtävät peltolohkojen kartoitukset kasvinviljelyssä (RBG-kartat, NDVI-kartat)
- Biomassakarttoihin ja peltohavaintoihin perustuvat pellon kasvukuntoanalyysit (ml. vesitalous ja rakenne) sekä niiden pohjalta tehtävät parannustoimenpide-ehdotukset yhdessä viljelijän kanssa
- Maahengitysmittaukset Licor-laitteella peltolohkoilla (CO2– päästöt)
- Viljelykokeet ja -kokeilut. Pelloilla tehtävien erilaisten kasvinviljelyyn liittyvien toimenpiteiden (kasvilajit ja -lajikkeet, seoskasvustot, lannoitus, kasvinsuojelu yms.) vertaaminen ja mittaaminen koekalustolla ja laitteilla.
Lisätietoja
Ilmasto-osaaminen, kestävä kehitys
- Hiilineutraaliuteen ja vähähiilisyyteen liittyvät koulutus- ja laskentapalvelut
- Maaseutuyritysten uusiutuvan energian potentiaalikartoitukset
- Kuntien ja seutukuntien energiaselvitykset
- Turvetuotannosta vapautuvien alueiden jatkokäyttömahdollisuuksiin liittyvät kartoitukset ja koulutus
Lisätietoja
Opetusravintola Prikan palvelut
- Suurkeittiö- ja ravintolatuotteiden testaus
- Kuluttajalähtöinen osallistava testausympäristö
- Tilausravintolatapahtumat/yksityistilaisuudet
Lisätietoja
Muut ruokapalveluihin liittyvät palvelut
- Ravitsemusasiantuntijapalvelut
- Hävikkikartoitus
- Menuanalyysi ravintolan ruokalistasta
- Ravintolasalin pöytäjärjestyksen optimointi
Lisätietoja
Opiskelijayhteistyö
- Projektiopinnot
- Nuorten kuluttajatutkimukset
- Harjoittelijat
- Opinnäytetyöt
Lisätietoja
Tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Luonnonvara ja biotalous
sähköposti
Taru.Maki(a)seamk.fi
puhelin