Tutkimme kestävyyttä ja vastuullisuutta erityisesti alkutuotannon näkökulmasta. Tutkimme myös turvemaiden roolia ruokaketjussa sekä kehitämme kestäviä maankäyttömuotoja. Tutkimusryhmämme tarjoaa yrityksille hyvän yhteistyökumppanin kehittää älykkäitä, kustannustehokkaita ruokaketjun toimintamalleja. Haemme toiminnassa ratkaisuja mm. kiertotalouden liiketoimintamalleista. Tutkimusryhmässämme on yli 20 asiantuntijaa ja kokonaishankebudjetti on noin 4 miljoonaa euroa.
Tutkimusryhmän teemat
- Resurssitehokkuus ja taloudellinen tuottavuus
- esim. Kiertotalous, uusiutuva energia, ravinteiden kierrätys, kannattavuus
- Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- esim. hiilineutraalit tuotantomenetelmät ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus, ruokahävikki
- Maaperä ja maankäyttö
- esim. terve maaperä, hiilensidonta, turvemaat
- Älykäs ruoantuotanto
- esim. älydigi, agroteknologia, datan tehokas hyödyntäminen
Käynnissä olevat hankkeet
Resurssitehokkuus ja taloudellinen tuottavuus
- Hevosalan uudet liiketoimintamahdollisuudet green caren ja hyvinvoinnin kautta
- Kustannusten hallinnalla kannattavuutta maidontuotantoon
- Osaava farmari- Jatkuvan oppimisen malli maatalousyrittäjille
- YDIRE – Yritystenvälisen yhteistyön ja digitalisaation avulla kohti resilienssiä lyhyissä elintarvikeketjuissa
Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- Euroopasta EP:lle – kansainvälisistä hankkeista konkretiaa ilmastokestävään ruoantuotantoon
- Kestävä ja vastuullinen ruokaprovinssi
- Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa -selvityshanke (VEP)
Maaperä ja maankäyttö
- ArvoHiili
- SuoPaikka: Suonpohjien paikkatietopohjainen jälkikäytön suunnittelu ja pilotointi
- KOMIO: Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö
- Maaneuvos – Maan kasvukunnon täydennyskoulutus nykyisille ja tuleville kasvintuotannon osaajille
- Metsät turvemailla – ratkaisuja sekä päästöjen hillintään että nettonieluun (TURNEE)
- TUKKA: Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusterin aktivointi- ja koordinaatiohanke
Älykäs ruoantuotanto
Päättyneet hankkeet
- SUVI Liiketoimintaa luonnosta
- TIME: Tulevaisuuden ilmastoviisas maataloustuotanto Etelä-Pohjanmaalla
- Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa
- Suonpohjien hiilineutraali uusiokäyttö: edellytykset ja toimenpiteet –hanke (UusiSuo)
- Ilmastosoturit
- Kuiviketurpeen korvaajat broilerituotannossa
- IKE- Ilmastokestävä elintarvikeprosessit
- EIP Tuorehakekonsepti maatilamittakaavassa
- Digifarmi
- HYBE – Hajautetun energiantuotannon hybridiratkaisut Etelä-Pohjanmaan maaseudulla
- Makuja maakunnan metsistä
- MuoviSampo-sovellus: Digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille
- Ruokahävikin vähentäminen julkisissa suurkeittiöissä (Wasteless)
- Ruokaprovinssistrategia 2030
- Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle
- Tulevaisuuden maanviljelijät
- VISU maatilan energiahanke Suomi-Viro
Muuta
- Luonnonmukaisen tuotannon edistämissäätiön hallituksen asiantuntijajäsen (Arja Nykänen)
- Agricultural and Food Science -lehden arvioija (Arja Nykänen)
- Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston, Arenen, Kestävän kehityksen työryhmän jäsen (Kari Laasasenaho)