SeAMK Ruoka on nyt koossa yhteisellä kampuksella
SeAMK Ruoka -yksikön henkilökunta ja opiskelijat ovat nyt koossa Framin kampuksella Seinäjoella. Agrologikoulutuksen henkilökunta muutti vuodenvaihteessa Ilmajoelta yksikön uusittuihin tiloihin, ja ensimmäiset opiskelijaryhmät aloittivat teoriaopinnoissaan uudessa ympäristössä tällä viikolla. Yksikön tarjoamista tutkinnoista restonomien sekä bio- ja elintarviketekniikan insinöörien koulutus on Framilla ollut jo pidempään.
SEAMKIN REHTORI Tapio Varmola toivottaa opiskelijat ja henkilökunnan Ilmajoelta lämpimästi tervetulleiksi.
Varmola on tyytyväinen, että pitkään valmisteltu ja runsaasti julkistakin keskustelua herättänyt siirtyminen on toteutunut ja yksikön toiminta kehittyy suotuisasti vahvojen perinteidensä tukemana.
”Tämä on pitkän prosessin tulos. Toivon todella, että ratkaisu turvaa agrologikoulutuksen tulevaisuuden Etelä-Pohjanmaalla”, hän toteaa.
Varmolan mukaan värikkään prosessin aikana on ymmärretty, että mikään koulutusmalli ei ole ikuinen. Muutoksista huolimatta ”jokaisen koulutusmallin perinteillä on kuitenkin suuri merkitys”.
”Uskon ruokayksikön ideaan yhdistää sen alan tutkimus- ja koulutus- ja kehitystyö. Yhteisellä kampuksella on mahdollisuus monialaiseen yhteistyöhön. On meistä itsestämme kiinni, että saamme tämän toimimaan”, Varmola toteaa.
SEAMK RUOKA SAI samalla uuden johtajan, kun elintarviketieteiden tohtori Terhi Junkkari aloitti kaksivuotiskauden yksikön johtajana. Aiemmin muun muassa ohjelmistoalan yritys Analyse2:ssa ja ruokatalo Saarioinen Oy:n tuotekehityksessä työskennellyt Junkkari kertoo aistineensa yksikössä positiivisen ja innostuneen ilmapiirin.
”Pientä jännitystäkin on tietysti ilmassa, miten arkityö tästä käynnistyy”, Junkkari kuvailee henkilökunnan ja opiskelijoiden tuntoja.
Hänen mukaansa yksikön uusitut tilat ja kampuksen moderni kokonaisuus laboratorioineen tarjoaa hienoja mahdollisuuksia alan ja opetuksen kehittämiseen sekä yhteisöllisyyteen.
”Nykyaikaiset tilat luovat uudenlaisen mahdollisuuden tehdä tiivistä yhteistyöt eri alojen opetushenkilöstön ja hankkeiden kanssa. Täällä on helppous lähestyä työkaveria, kun on vain muutaman metrin päässä. Arjen työskentely helpottuu. Suunnitteilla on myös uudenlaisia ryhmätyötiloja ja luokkaratkaisuja, joissa on mahdollisuus kokeilla laajemmin erilaisia opetusmenetelmiä.”
YLIOPETTAJA Jussi Esala ja lehtori Anna Tall ovat pitkään työskennelleet Ilmajoen kampuksella. Heidän mukaansa henkilöstö ja opiskelijat olivat siirtouutisen tultua laajasti muutosta vastaan, mutta ajatukset ovat hiljalleen muuttuneet.
”Oma näkemykseni on kehittynyt sillä tapaa, että kun päätös on tehty siihen ei palata. Ja mottoni on aina ollut, että tästä siirrosta ja uudesta paikasta otetaan kaikki hyöty irti, mitä siitä on saatavissa ja tappiot minimoidaan”, Esala nauraa.
Hän allekirjoittaa myös Junkkarin näkemyksen, että yhteinen kampus ja yksikön tilat tuovat lisää yhteisöllisyyttä. Esala ja Tall näkevät yhteisessä kampuksessa paljon muitakin hyviä puolia.
”Uudet virtaukset leviävät täällä nopeasti. Opiskelijoiden osalta toivon, että tapaavat ja ystävystyvät eri alojen opiskelijoiden kanssa”, Esala luettelee esimerkkejä
Anna Tallin mukaan on hyvä niin ihmissuhteiden kuin ammatinkin puolesta, että agrologiopiskelijat ovat lähellä muita.
”Alkutuottajankin on yhä enenevässä määrin oltava kosketuksissa kuluttajarajapinnan kanssa. Tässä on myös vaikuttamismahdollisuus tuoda työtä esiin.”