SeAMK on Suomen paras ammattikorkeakoulu | SeAMK.fi

SeAMK on Suomen paras ammattikorkeakoulu kolmannen kerran peräkkäin

kategoria: Hakijalle
SeAMK on kolmannen kerran peräkkäin Suomen paras ammattikorkeakoulu.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) on kolmannen kerran peräkkäin Suomen paras ammattikorkeakoulu. Sijoitus perustuu ammattikorkeakoulujen valtakunnalliseen kyselyyn (AVOP), johon vastaavat valmistumisvaiheessa olevat opiskelijat.

Tuoreissa tuloksissa vuodelta 2022 SeAMK sijoittuu kahden edellisen vuoden tapaan ensimmäiseksi tarkasteltaessa niin AMK-tutkintoja kuin AMK- ja ylempiä AMK-tutkintoja yhdessäkin. SeAMKin kokonaistulosta vahvisti hieno kehitys ylemmissä AMK-tutkinnoissa, joissa edellisten vuosien kymmenes sija parani nyt viidellä sijalla. Ammattikorkeakoulujen sijoitukset on laskettu kyselyn kaikkien noin sadan kysymyksen keskiarvojen perusteella.

SeAMK sijoittui kärkisijoille lähes kaikissa kyselyn kahdessatoista kysymysryhmässä. AMK-tutkintoon valmistuneiden opiskelijoiden arviot toivat SeAMKille ykköstilan seuraavilla osa-alueilla: opintojen sisältö, oppimisympäristöt, opiskelun tukipalvelut, työelämäyhteydet ja opiskelutyytyväisyys. Kansainvälisyyden, työelämäneuvonnan, harjoittelun ja opinnäytetyön osa-alueilla SeAMKin saamat arviot olivat toiseksi korkeimmat.

”SeAMKissa kaikkia päätöksiä tehtäessä esitämme aina kysymyksen, että mikä on parasta opiskelijoillemme. Lisäksi henkilöstömme on äärimmäisen sitoutunutta. Olemme tietenkin nöyrän kiitollisia, että olemme nyt kolmatta kertaa Suomen ykkönen”, SeAMKin rehtori-toimitusjohtaja Jaakko Hallila iloitsee.

Pohjanmaalle tuli kyselyn tuloksissa kaksoisvoitto, sillä Centria-ammattikorkeakoulu Kokkolasta nousi AMK- ja YAMK-tutkintojen yhteistuloksissa toiseksi.

SeAMKissa monta Suomen parasta AMK-tutkinto-ohjelmaa

Valtakunnallisessa vertailussa menestyvät hyvin myös SeAMKin tutkinto-ohjelmat. AMK-tutkinto-ohjelmista ykköseksi sijoittuvat tradenomien (liiketalous sekä kirjasto- ja tietopalvelut), restonomien, rakennustekniikan insinöörien, bio- ja elintarviketekniikan insinöörien ja geronomien tutkinto-ohjelmat.

Kahden kärjessä ovat myös agrologien (2. sija),  automaatiotekniikan insinöörien (2.), kulttuurituottajien (2.) ja sosionomien (2.) AMK-tutkinto-ohjelmat.

Myös ylempään AMK-tutkintoon johtavista tutkinto-ohjelmista moni sijoittui kolmen parhaan joukkoon.

”Mielestäni hyvän tuloksen takana on aito opiskelijalähtöisyys. Meille on tärkeää, että ratkaisumme niin opetuksessa kuin tukipalveluissakin ovat opiskelijoiden näkökulmasta toimivia. Pitkäjänteinen opetuksen kehittämistyö näkyy tyytyväisyytenä opetuksen sisältöön niin amk-tutkinnoissa kuin ylemmissä AMK-tutkinnoissakin”, osaamisalajohtaja Päivi Rinne sanoo. 

Yhteisöllisyys, koulutuksen laatu ja työelämäyhteydet kiitettävällä tasolla

Opiskelijapalautekyselyn osa-alueet sisältävät useita yksittäisiä kysymyksiä. SeAMK sijoittui lukuisissa kysymyksissä kahden parhaan joukkoon.

Yksittäisissä kysymyksissä SeAMK sai AMK-koulutuksen osalta strategisesti tärkeät tulokset muun  muassa yhteisöllisyydessä, yhteyksissä työelämään sekä opintojen kansainvälisyydessä, jotka opiskelijat arvioivat valtakunnallisen ykkössijan arvoisesti.

SeAMKille suuri ilonaihe on jo monena vuonna ollut opiskelijakunnan palveluita ja toimintaa opiskelun tukena koskeva kysymys. Tässä kysymyksessä SeAMKin opiskelijakunta SAMOlla on vuosien mittainen rivi ykkössijoja.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme jälleen kerran täyttäneet opiskelijakunnan osalta opiskelijan tarpeet ja voimme olla aidosti tyytyväisiä ja onnellisia tästä ykköstilasta. Opiskelija on meille nyt ja tulevaisuudessa numero 1 ja jälleen kerran tämä tulos kertoo että, olemme tehneet asioita oikein ja oikeista näkökulmista”, opiskelijakunta SAMOn toiminnanjohtaja Jani Erkkonen toteaa.

Tietoa AVOP-kyselystä

Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekyselyssä opiskelija arvioi ja antaa palautetta toteutuneesta koulutuksesta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään sekä paikallisesti korkeakoulun oman toiminnan kehittämisessä että valtakunnallisesti koulutuksen ohjauksessa ja rahoituksessa. Kyselyn täyttävät valtakunnallisesti lähes kaikki ammattikorkeakouluista valmistuvat tutkinto-opiskelijat.

AVOP-kyselymittaristo on syntynyt Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n, Suomen opiskelijakuntien SAMOK ry:n, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (OTUS) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) yhteisenä hankkeena. Kyselymittariston käyttöönotosta ja sen kehittämisestä vastaa Arene ry.

Kyselyn tulosten avoimena tilastolähteenä on Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen.

Lisätietoa:

Jaakko Hallila
rehtori-toimitusjohtaja
SeAMK
jaakko.hallila@seamk.fi
+358 40 8680621