SeAMK laittoi Finn-Powerin avustuksella LUT-yliopiston ideoimat kamiinatalkoot käyntiin ukrainalaisten auttamiseksi
LUT-yliopiston laboratoriomestari Harri Rötkön idea valmistaa puulla lämmitettäviä kamiinoita energiapulasta sodan vuoksi kärsivään Ukrainaan on tavoittanut laajasti suomalaisia yksityishenkilöitä ja organisaatioita, joilla on mahdollisuus kamiinoiden valmistamiseen. LUT aloitti projektin nopeasti marraskuun loppupuolella ja julkaisi pian kamiinan piirustukset haastaen suomalaiset mukaan talkoisiin.
Nopeasti toimeen tartuttiin myös SeAMKissa. Kulttuurituotannon lehtori Jaana Liukkonen näki kamiinahankkeesta Ylen julkaiseman uutisen viikonloppuaamuna ja lähestyi saman tien sähköpostilla osaamisalajohtaja Heikki Raskua. Konetekniikan koulutuksen ja laboratorion henkilökunta tarttui tekemiseen nopeasti: Pyörät lähtivät pyörimään vielä samana päivänä.
”Täällä on samalta lauantailta viesti kello 16.28, että nyt on hitsaukseen ohjelmat valmiina Yaskawalle (hitsausrobotti)”, kielten ja viestinnän lehtori Helena Myllymäki tarkistaa tekniikan alan henkilöstön ryhmäviesteistä.
Materiaaliapuakin SeAMKin kamiinatuotanto sai nopeasti pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta, Prima Power -konserniin kuuluvalta Finn-Power Oy:ltä. Yritys toimitti SeAMKille seitsemän levyä kolme millimetriä vahvaa terästä. Materiaalista syntyy osat yhteensä 20 kamiinaan.
”Useilla Prima Powerin valmistamilla järjestelmillä on näitä kamiinoita jo tehty ja monen yrityksen ja oppilaitoksen työpanoksella on koitettu saada yhteistyössä autettua sodasta kärsiviä ihmisiä Ukrainassa. Toivottavasti näihin talkoisiin saadaan vielä paljon muitakin tahoja tekemään yhdessä työtä hyvän tarkoituksen puolesta”, On-Site Operations Manager Jussi Koivula Finn-Powerilta kertoo.
Koulutuksen, opiskelijoiden ja yritysten yhteistyön helmi
SeAMKin konetekniikan koulutuksen henkilökunta sovelsi LUT-yliopiston piirustukset omalle laitekannalle sopiviksi ja ahkeroi viikonlopputalkoilla kamiinan osia valmiiksi. Selvää ja tärkeää oli kuitenkin alusta asti, että kamiinoista tulee yhtä lailla myös opiskelijoiden projekti. Vapaaehtoisia löytyi helposti muun muassa laboratoriossa käyttöinsinöörikoulutusta suorittavista opiskelijoista.
”Tärkeä ja mielekäs kokonaisuus. Mielellään ollaan mukana, vielä kun menee hyvään tarkoitukseen”, kolmatta vuotta konetekniikan insinööriksi opiskeleva Jori Haavisto kertoo.
Haaviston mukaan kamiinoiden valmistaminen on ollut myös oppimismielessä hyvä kokemus.
”Tässä on tullut jo paljon uutta parin päivän sisällä. Kamiina on tosi monipuolinen kappale tehdä tuolle hitsausrobotille. Siihen sisältyy monia työvaiheita ja niitä on tehty paljon yhdessä”, Haavisto kertoo.
Konetekniikan koulutuspäällikkö Pasi Junellin mukaan konetekniikan koulutuksen tärkeä oppi liittyy myös materiaalin menekkiin.
”Kustannusten ja kestävän kehityksen näkökulmasta on osattava hyödyntää tarkasti käytettävissä oleva materiaali ja minimoida hävikki”, Junell kertoo osoittaen piiruntarkasti leikattuja teräslevyjä.
20 kamiinaa valmiina lähtöön
Ideasta toteutukseen ja valmiisiin tuotteisiin edettiin reilussa viikossa muiden töiden ohella. SeAMKin valmistamat 20 kamiinaa liittyvät vielä tämän viikon aikana avustusjärjestön yhteiskuljetukseen, joka vie tulisijat lämmittämään ja auttamaan ruuanvalmistuksessa sodan jalkoihin jääneille ukrainalaisille.