SeAMK Podcast - Nuoren yrityksen menestyksen avaimet, osa 5
(Sini Karjalainen)
Tervetuloa kuuntelemaan Nuoren yrityksen menestyksen avaimet -podcast-sarjan viidettä osaa. Tänään keskustelemme siitä, mihin suuntaan lähteä, kun aikoo perustaa oman yrityksen ja mitä kannattaa ottaa huomioon ensimmäisten vuosien aikana. Olen Sini Karjalainen ja kanssani on tässä toimitusjohtaja Ari Loukasmäki Uusyrityskeskuksesta. Tervetuloa. Joten Ari, mikä on mielestäsi tärkeintä, kun suunnittelee yrityksen perustamista, kun näkökulmana on että miten se yritys lähtee käynnistymään?
(Ari Loukasmäki)
Kun puhutaan yritys- ja liiketoiminnan suunnittelusta, niin liiketoimintasuunnitelma. Se on oikeastaan se, joka kokoaa tämän kaiken. Siinä tulee kuitenkin huomioitua kaikki yrityksen toiminnot. Mahdollisesti pystytään ennakoimaan ja selvittämään vähän kysyntää ja kilpailutilannetta ja mitä lähdetään yleensä myymään ja miten.
(Sini Karjalainen)
No miksi se on tärkeä? Kuka sitä kyselee?
(Ari Loukasmäki)
No se on tietysti tärkeä juuri siksi mitä äsken sanoin, eli liiketoimintasuunnitelma on sarja kysymyksiä, joihin vastaamalla saadaan itselle ja oikeastaan muillekin ulkopuolisille selvitettyä se, että miten minä tulen toteuttamaan tämän liiketoiminnan. Se kokoaa ajatukset. Sen on myös tarkoitus olla prosessinomainen: pystytään palaamaan ja miettimään sitä, että olenko tätä mieltä, vai kannattaisiko nukkua yö tai kaksi ja katsoa sitten että olenko edelleen samaa mieltä. Ja sitten tähän toiseen osioon: kuka tätä tarvitsee? No kaikista tärkeimpänä yrittäjä itse, mutta sitten tietysti rahoittajat vaativat liiketoimintasuunnitelman, jos lähdetään rahoitusta tai vaikka yritystukea tai starttirahaakin hakemaan. Ja sitten tietysti tässä työssäni yritysneuvojana myöskin sitten arviointia tehdään, elikkä koitetaan katsoa että onko tässä kannattavan toiminnan edellytyksiä.
(Sini Karjalainen)
Kuinka usein sitä kannattaisi päivittää?
(Ari Loukasmäki)
Tuota, liiketoimintasuunnitelman tietysti olisi tarkoitus olla työkalu ja sitä päivitetään, jos tilanne muuttuu. Sitä tehdään sen hetkisillä tiedolla ja sen hetkisessä tilanteessa. Jos sitten tilanteet ja tiedot muuttuvat, niin sitä pitäisi tietenkin silloin päivittää, mutta syytä olisi tietysti aina joka vuosi vähintään sitä katsoa, että pitäisikö tätä miettiä uudestaan ja ehkä sitten näitä talouslukuja nyt ainakin lähteä päivittämään, jos ei mitään muuta.
(Sini Karjalainen)
Hyvä pointti. No kun yritystä nyt on perustamassa, niin miksi yritysmuodon valinta on tärkeä?
(Ari Loukasmäki)
Oikeastaan yritysmuodon valinta tehdään liiketoimintasuunnitelman perusteella. Riskit ovat tietysti yksi olennainen osa, ja sitten toinen tähän yhtiömuodon valintaan vaikuttava on rahoitus, ja sitten kolmas on verotukselliset seikat – voisi sanoa, että verotuksen optimointia voidaan jonkin verran tehdä tuossa yhtiömuodon valinnassa. Riskien laajuus pystytään ottamaan yhtiömuotoon – vähän riippuen siitä kuinka riskipitoista toiminta on. Rahoitukseen liittyviä asioita joudutaan miettimään tuossa yhtiömuodon valinnassa. Ja sitten tähän verotukseen liittyviä asioita: erilaisia verovähennysoikeuksia. Ne ovat aika pitkälti samanlaiset eri yhtiömuodoissa, mutta jonkin verran niissä on eroja.
(Sini Karjalainen)
No minkälaisia asioita sitten kannattaa ulkoistaa?
(Ari Loukasmäki)
No ainakin nyt ensimmäisenä kyllä kirjanpitoon ja taloushallintoon ehdottomasti tilitoimisto. Pienemmillä, ehkä tällaisilla ammatinharjoittajayrittäjillä on sitten näitä online-yrityspalveluita, jotka ovat aika pitkälti hyvin samanlaisia kuin näissä laskutuspalveluissa. Ainakin nyt nämä. Ehkä sitten myöskin mainostoimiston käyttö markkinointiin. Ainakin tällaiset perusjutut mitä tarvitsee: nettisivut ja brändi. Ehkä nämä nyt ainakin. Jos tarvitsee lakitoimiston apua, niin ei sitä kannata varmaan itse alkaa näitä tekemään, jos ei ole lakimies taustaltaan.
(Sini Karjalainen)
Kun on erilaisia lupa-asioita ja muita, niin mistä niihin lupa-asioihin löytyy sitten neuvoja?
(Ari Loukasmäki)
No varmaan nyt meiltä Uusyrityskeskuksilta. On aina niin yksilökohtaista, että minkälaisia lupia yritysideoihin liittyy, eli tähän ei pysty suoraan vastaamaan. Sanoisin että kannattaa tulla käymään vaikka meillä Uusyrityskeskuksella, ja katsotaan että mitä lupia ja ilmoitusmenettelyä tähän yritystoimintaan liittyy.
(Sini Karjalainen)
Lupa-asioiden lisäksi meidän kuulijamme varmasti haluavat vielä tietää, että miten sinä ja te täällä Uusyrityskeskuksella voitte auttaa.
(Ari Loukasmäki)
No Uusyrityskeskuksen perustehtävä nimensä mukaisesti on alkavan yrittäjän neuvonta yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen liittyen. Me koitamme olla mukana yrityksen perustamisessa heti siitä lähtien, kun se alustava ideakin syntyy ja siihen asti, kun se yritys on perustettu. Käydään kaikkia asioita tässä välillä: liiketoimintasuunnitelma-, talous-, lupa-, rahoitus-, tuki-, yhtiömuodon valinta- ja rekisteröintiasiat. Kaikkia näitä asioita sitten käydään läpi tuossa asiakkaiden kanssa. Vakuutukset vielä, ja tietysti myös YEL on iso asia tuossa alkuvaiheessa. Kaikkia näitä käydään asiakkaiden kanssa läpi.
Tämä Etelä-Pohjanmaan Uusyrityskeskuksen toiminta-alue on periaatteessa Etelä-Pohjanmaa. Meillä on 11 jäsenkuntaa, että meillä oikeastaan palvelut ovat fyysisesti saatavilla näiden jäsenkuntien tiloilla. Etelä-Pohjanmaalla on sitten kuusi tai seitsemän muutakin kuntaa jotka eivät ole meidän jäseniä, ja sieltäkin tulee jonkin verran asiakkaita meille. Pitää oikeastaan vielä mainita se, että meidän palvelut on maksuttomia ja tietysti aina luottamuksellisia.
(Sini Karjalainen)
Hyvä hyvä. Kiitoksia Ari. Toivottavasti nämä vinkit auttavat yrittäjää saamaan selkeän käsityksen siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon yrityksen ensimmäisinä vuosina. Kiitos että kuuntelit tänään. Tavataan taas seuraavassa jaksossa, kun käsitellään lisää nuoren yrityksen menestyksen avaimia.
Tämän podcast-sarjan tarjoaa MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa -hanke, jota rahoitetaan REACT-EU -välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.