Podcast Koulutukset tutuksi -Terveydenhoitaja ja fysioterapeutti | SeAMK.fi

Koulutukset tutuksi - Terveydenhoitaja ja fysioterapeutti

 

Koulutukset tutuksi -sarjan kolmannessa jaksossa vieraina ovat terveydenhoitajaopiskelija Tiina Uimarihuhta ja fysioterapeuttiopiskelija Neea Rintala. Haastattelijana toimii SeAMKin viestinnän ja markkinoinnin harjoittelija ja tradenomiopiskelija Varpu Poikkimäki.

SeAMK Jingle: Joni-Petteri Tuhkanen.

 

00:00:00 **JINGLE** 

00:00:06 Varpu 

No niin, tervetuloa SeAMK Podcastin pariin jälleen! Äänessä tradenomi ja harkkari Varpu Poikkimäki. Mulla onkin tänään täällä vieraana fysioterapeuttiopiskelija Neea ja terveydenhoitajaopiskelija Tiina. Tosi hienoa saada teidät tänne mukaan, tervetuloa! 

00:00:25 Neea ja Tiina 

Kiitos! 

00:00:26 Varpu 

Ihan ekana kysymys, että mitäs teille kuuluu? 

00:00:31 Tiina 

Oikein hyvää kuuluu. Tässä on justiin kolmas vuosi opintoja pyörähtänyt vauhdilla harkan parissa käyntiin niin… Oikein hyvää! 

00:00:40 Varpu 

Noni! 

00:00:41 Neea 

No hyvää mullekin kuuluu. Pitäisi tuossa jouluna valmistua, niin vähän semmoinen, niin kuin loppurutistukset tässä käynnissä. 

00:00:46 Varpu 

Niin niin, viimeisiä viedään! Teillä on, hetkonen, terveydenhoitajalla oli 4 vuotta ja sitten fysioterapia tulee 3,5 (vuotta), eikö? 

00:00:54 Neea ja Tiina  

Kyllä. 

00:00:55 Varpu 

Kyllä, no niin. Tuota joo, hivenen vilkaisin noita teidän tutkintojen sisältöjä. Siellä näytti olevan vaikka ja mitä! Teillä on siis meille kaikille yhteiset opinnot ja sitten on noita sosiaali- ja terveysalan yhteisiä perusopintoja, mutta tuota… Kertoisitteko te vähän, että mitä näihin teidän ihan omiin opintoihinne sisältyy? Ja onko mitä vielä sitten tässä loppuajalla suunnitelmissa, että onko tulossa jotain jännittäviä kursseja? 

00:01:23 Tiina 

No terveydenhoitajaopinnothan koostuvat siis ihan yleisesti vaan yleissairaanhoitajan opinnoista. Ja sitten siihen päälle terveydenhoitajan opinnoista, eli me käytännössä opiskellaan 3 vuotta sairaanhoitajaopintoja ja sitten tavallaan erikoistutaan sitten se viimeinen vuosi terveydenhoitajiksi. 

00:01:49 Neea 

No meillä fysioterapiassa, niin käytännössä ne omat opinnot ovat just fysioterapiaa, että on lapsia, nuoria, ikäihmisiä, tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia, työfysioterapiaa, psykofyysistä fysioterapiaa, hengitys- ja verenkiertoelimistön fysioterapiaa. Käydään vähän läpi, että mikä on normaalia kehitystä ja mikä kuuluu niin kuin, ikään kuin normaaliuteen. Ja sitten mikä on niin kuin tavallaan sitten semmoista, että jos joku vaivaa – niin mitä sille voi tehdä, miten sitä voi kuntouttaa, miten sitä voi parantaa. 

00:02:14 Varpu 

Onko teillä niin kuin, voiko teillä erikoistua johonkin tai lisätä jotakin erityisopintokokonaisuuksia niihin opintoihin? 

00:02:23 Tiina 

No terveydenhoitajaksi, kun haetaan, niin siinä tavallaan valitaan jo se erikoistuminen, eli sä erikoistut terveydenhoitajaksi. Kun taas sitten justiin sairaanhoitajilla se on se viimeinen, vajaa vuosi on niitä erikoistumisopintoja, että siinä justiinsa on se ero, että me emme sitten enää voi tavallaan valita sen jälkeen, että… 

00:02:44 Varpu 

Niin, että se on jo päätetty heti kättelyssä. Kyllä. 

00:02:49 Neea 

Meillä fysioterapeuteilla, niin me opiskelemme kaikki ihan samat aineet, että meillä ei erikoistuta mihinkään. Toki sitten kun tekee opinnäytetyötä, niin siinä voi vähän sitten katsoa, että mikä kiinnostaa ja mikä on se oma aihepiiri. Ja sit toki harkoilla voi vähän valita, että mihin haluaa harjoitteluun, mutta että… Kaikki on sillain samalla viivalla, kun valmistuu. 

00:03:04 Varpu 

Joo, niin niin. No okei, onko teillä ollut jotakin kursseja, jotka on ollut ihan niin kuin teidän suosikkejanne? 

00:03:11 Neea 

Siis joo, mulla varmaan… Ehkä anatomian kurssi heti ekana mulla oli semmoinen, että kun se oli heti siinä alussa. Se alkoi hyvä, ettei heti ensimmäisellä viikolla, niin sit kun oli jotenkin niin innoissaan niistä opinnoista, että nyt mä oon täällä ammattikorkeakoulussa, opiskelen sitä unelmien alaa! Ja sitten vielä, kun pääset tavallaan jotakin tommoista niin kuin latinaksi opiskelemaan jotakin lihaksia ja luita ja nivelsiteitä, niin se oli niin mielenkiintoista! Niin se oli ehkä yksi semmoinen lempparikurssi. 

Sitten kyllä mä tykkäsin myöskin, toisena vuonna meillä oli tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia, niin se oli semmoista tosi mielenkiintoista. Siis haastavaa, semmoista salapoliisityötä, mutta sitten toisaalta myöskin tosi palkitsevaa, kun huomasi, että okei, toi vaikuttaa tuohon, toi vaikuttaa tuohon ja koska toi vaikuttaa tuohon – se aiheuttaa tuon jutun. Niin se oli jotenkin niin mielenkiintoista, haastavaa, mutta kuitenkin niin palkitsevaa. Sit kyllä mä oon tykännyt myöskin, kun tänä keväänä on mennyt lasten ja nuorten fysioterapiaan, niin se on ollut semmoinen niin kuin oma juttu. 

Oikeastaan jo ennen kuin edes pääsin kouluun, niin jotenkin tavallaan tiesin, että haluan ehkä lasten ja nuorten fysioterapeutiksi. Ja oon koko, kaikki 3 vuotta vaan odottanut tätä kevättä, että tulee nämä opinnot ja nyt ne ovat käsillä! Niin ihan tosi mielenkiintoisesti, kun on käyty vielä tätä äitiysfysioterapiaa siinä samassa lävitse, niin tämä on ehkä kuitenkin se niin kuin lemppariaihepiiri kaikista. 

00:04:19 Varpu 

Onko sinulla jotakin niin kun, mikä on ollut ihan parasta? 

00:04:23 Tiina 

Joo no… Voin hyvin samaistua siihen, että se alkuvaihe oli kyllä sellainen, missä sitä intoa piisasi ihan kaikkeen. Meillä aloitettiin nuo tuota opiskelut tosi, tosi niin kuin yksinkertaisista asioista, muun muassa käsienpesusta.  

00:04:41 Varpu 

Joo! 

00:04:23 Tiina 

Ja tuntui, että sekin oli jotenkin tosi, tosi jännittävää ja kivaa opetella oikeasti se, että miten ne kädet oikeasti pestään! 

00:04:52 Varpu 

Intoa on riittänyt selkeästi! 

00:04:54 Tiina 

Kyllä! Joo. Ja jotenkin siinä vaiheessa varsinkin oli just myös se, että kuinka huomasi sen, että itse kehittyy tosi paljon, niin se taas lisäsi sitä intoa ja näin. Mutta sitten ihan semmoinen kokonaisuus, mikä on itsellä ollut jo ihan opintojen alusta asti mielenkiintoinen, niin on tuo mielenterveyden hoitotyö. Meillä nyt on se tällä hetkellä käynnissä ja harkka häämöttää tässä loppukeväästä, niin se on ollut kyllä sellainen… Mielenterveysasiat on aina olleet mulle jotenkin sellainen sydämenasia. Mä olin lukiossa jo tosi kiinnostunut psykologiasta ja psykan opinnot oli myös yksi mihinkä mä haaveilin pääseväni, mutta tuota tämä terveydenhoitaja oli nyt lähellä ja sitten tuota, on nyt päässyt myös sitten näihin mielenterveysasioihin tässä koulun aikana paneutumaan. Niin se on kyllä vienyt ihan mennessään ja en ollut väärässä silloin, että se on sitä omaa alaa tavallaan niin… 

00:06:00 Varpu 

Entä sitten tuota, minkä te ajattelisitte sitten, että on ollut haastavinta opinnoissa? On se sitten opiskelu tai kurssit niin…? 

00:06:09 Neea 

No, kyllä mä ehkä sanoisin, että semmoinen oman osaamisen rajallisuuden hyväksyminen. Se, että ei osaa kaikkea, eikä tarvitse osata kaikkea ja se on ihan ok. Että kyllä jotenkin sitä haluaisi osata kaiken ja ymmärtää kaikesta kaiken, mutta kun se, että fysioterapiakin on niin laaja, että sä et voi osata kaikkea. Ja varsinkaan tällein, niin kun muutaman vuotta opiskellut, niin ei sitä nyt voi osata kaikkea. Varsinkin viime vuonna, kun just tuli tuo tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia. Se oli vähän semmoinen hyppy syvään päätyyn. Sitä joutui kohtaamaan niin vahvasti semmoisen, että en osaakaan kaikkea.  

00:06:39 Varpu 

Joo. 

00:06:40 Neea 

Joutui käymään niin kuin mielessään prosessointia siitä, että se on ihan ok, että ei tarvitse osata kaikkea. 

00:06:46 Varpu 

Joo. Kyllä. 

00:06:47 Tiina 

Joo, mä samaistun todella vahvasti tuohon. On kyllä ollut haasteita siinä, että niin kuin hyväksyy sen, että just kaikkea ei voi osata. Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopintoihinkin kuuluu niin monta osa-aluetta. Ja mennään tavallaan tosi vauhdikkaasti eteenpäin, vaikka mennäänkin kokonaisuus kerrallaan ja on hyvät rytmitykset, että harjoitellaan teoriat ja sitten harjoitellaan koululla käytännössä niitä asioita ja sitten mennään harjoitteluun. 

Mutta kyllä se on… Siellä on niin paljon asiaa erilaisista, on sairauksista ja hoidoista. Ja miten niin kun, no joku potilaan kohtaaminen ja kaikki tällainen on niin isoja asioita kaikki, mutta sä et voi vaan niin kuin… Sä et voi vaan sisäistää sitä kaikkea kerralla, että se on niin kuin pitänyt oppia hyväksymään, että se tulee sitten myöhemmin siellä työelämässä. 

00:07:42 Neea 

On. Ja sitten jotenkin itse huomaa sen, että jos lukee kirjasta, että joku asia on näin. Mutta sitten kun se ihminen, siinä on se ihminen sen sairauden kanssa, mutta sitten sillä on myös kaikki psykososiaaliset tekijät – on se niin kuin ihmissuhteet, on elämäntilanne, on ne muut vaivat, mitä siellä sitten on, että sitten se onkin, että ei se ollutkaan niin yksinkertaista! 

00:07:58 Varpu 

No joo! Mimmoisia tiloja teillä on ja – tai mitä niissä ylipäätänsä tehdään edes sitten? 

00:08:08 Neea 

No joo, meillä on just niin kuin kaksi semmoista ikään kuin fysioterapialuokkaa, että niissä ei ole mitään pöytää ja tuolia, vaan on semmoiset Plintit, eli semmoiset hierontapöydät, missä sitten aina tutkitaan toisia. Ja kyllä niissä myös opiskellaan, että usein vaan tuoli vieressä, nostetaan niitä pöytiä ylöspäin, että siinä pystyy sitten kirjoittamaan koneella.  

Sen lisäksi on just tämä Living Lab, mikä on tämmöinen ikään kuin niin kuin harjoitteluympäristö, että osa tekee siellä harjoittelua ja sitten ootkin varmaan ollut ikään kuin meidän harjoittelumme aikana vähän niin kuin asiakkaana siellä. 

00:08:31 Varpu  

Joo, luultavasti! 

00:08:33 Neea 

Ja sitten on tämmöinen projektityötila, missä on kaikkea tämmöisiä älylaitteita, äly-TV:tä ja äly-sitä-ja-tätä. Mä en niin kauheasti ymmärrä niistä, mutta kuitenkin semmoisia kaikkia mitä pystyy hyödyntämään, pelailemaan kaikkia, vaikka jollakin älylattialla, että siinä lattialla liikkuu kaloja ja sitten sun pitää, vaikka niitä- jotain tehdä niille. 

00:08:50 Varpu 

Joo. 

00:08:52 Neea 

Ja sit on tämmöinen vähän niin kuin, se on ikään kuin pieni kuntosalityyppinen, että siellä on jotakin kameroita, että pystyisi kuvaamaan eri suunnasta liikettä ja sitten on jotakin kuntosalilaitteita ja… Kyllä mä oon tykännyt, että tilat ovat niin kuin tosi hyvät ja semmoiset modernit, että riittää siihen kyllä mitä tehdään. 

00:09:04 Varpu 

Joo, kuulostaa kyllä niin kuin tosi, tosi mielenkiintoiselta. Tuommoista oikein kunnon terveysteknologiaa siellä täynnä, selkeästi! 

00:09:13 Neea 

Joo! 

00:09:14 Tiina 

Joo, meillä on kanssa tosi hyvät tilat. Modernit tilat. Ja meillä on tuota sellaiset hoitoluokat, joista löytyy ihan sairaalavuoteet. Siellä on nuket, jotka toimivat meidän potilainamme. Sieltä pystytään harjoittelemaan ihan esimerkiksi hapenantoa seinästä, niin kuin lisähappea. 

00:09:40 Varpu 

Joo. 

00:09:41 Tiina 

Pystyy… No. Se ei niille nukeille ehkä toimi sillä tavalla, mutta pystyy ihan konkreettisesti tekemään niitä asioita. Sieltä löytyy oikeastaan kaikenlaiset hoitovälineet, mitä perus, esimerkiksi sairaalan vuodeosastolta löytyy. Niin pystytään ihan kaikkea harjoittelemaan oikeasti ja on siellä hyvin paljon erilaisia harjoiteltukin sitten. On esimerkiksi pistelty erilaisia lihaspistoja esimerkiksi luokkakavereihin ja tällaista, että on tosi hyvin.  

Sitten meiltä löytyy semmoiset simulaatioluokat, jotka ovat tavallaan kaksi eri luokkaa. Toisessa on kamerat, siellä on potilassänky ja sitten tuota opettajalle semmoinen ohjauspiste, josta se pystyy sieltä antamaan esimerkiksi potilaan verenpaineita ja lämpöä ja tällaista. Ja tuota sinne menee aina esimerkiksi 2–3 opiskelijaa ryhmästä ja niillä on joku tilanne siellä, jonka ne sitten ratkaisevat omien taitojensa mukaan. Ja loput luokasta sitten seuraa siinä toisessa tilassa ruudun välityksellä sitä toimintaa. Kuuluu kaikki äänet ja muut. Ja sitten pystytään antamaan palautetta toisille siitä tilanteesta, että mitä meni hyvin ja mitä olisi ehkä voinut parantaa. Niin ne ovat tosi hyviä oppimiskokemuksia, koska se on todella samantyylinen, kuin se oikea tilanne siellä potilaan kanssa, esimerkiksi sairaalan potilashuoneessa niin… 

00:11:13 Varpu 

Joo. Tuo kuulostaa kyllä tosi hyvältä, että saa niin kuin sitten konkreettista palautetta. 

00:11:16 Neea 

Palautetta ja niin kuin tosi mielenkiintoisen kuuloista, että teillä on niin kuin tommoinen ja sitten vielä, että itsellä tulee ainakin kauheasti paineita siitä, että kun muut sitten katsovat sieltä.  

00:11:23 Varpu 

Joo! 

00:11:24 Neea 

Toiset ovat siellä, että “no mitenkä tuo nyt tekee tuon asian”, mutta että… Varmaan siihenkin tottuu sitten! 

00:11:28 Tiina 

Joo, se oli kyllä, se ensimmäinen kerta oli aika jännittävä, oli meille kaikille. Mutta kyllä siihenkin sitten justiin tottui. Ja sitten niin kuin ymmärtää sen palautteen merkityksen, koska ihan varmasti, jos siellä tapahtuu joku – siellä on turvallinen tila mokata.  

00:11:46 Varpu 

Niin, kyllä! 

00:11:48 Tiina 

Jos sä siellä unohdat esimerkiksi mitata sen potilaan verenpaineen, niin ihan varmasti muistat sitten sen oikean … 

00:11:54 Varpu ja Neea 

Joo! 

00:11:55 Tiina 

Potilaan kohdalla, että se verenpaine täytyy mitata tilanteessa x, niin… 

00:12:01 Varpu 

Joo. 

00:12:02 Neea 

Joo… 

00:12:04 Varpu 

Joo. Tuota noista harkoista olikin jo puhetta, mutta mulla on jotenkin semmoinen käsitys, että onko teillä niin kuin jotkut valmiit paikat tai semmoiset listat mistä te haette? Kun esimerkiksi me tradenomit, niin me haetaan ihan itse ne jostain tuolta, mistä nyt sitten haetaankaan. Mutta että onko teillä niin kuin valmiita semmoisia paikkoja mihinkä te menette? Teillä oli niitä Labeja tai tuommoisia, niin… 

00:12:29 Neea 

Siis joo, joo Living Labilla, se on niin kuin se koulun tämmöinen harkkatila. Sinne menee, olisiko kuusi harkkaria kerrallaan. Mutta että sitten käytännössä siis haetaan niin kuin itse, että jokainen katsoo vähän, että osa hakee sille, osa hakee Seinäjoelta, osa hakee niiltä omilta kotipaikkakunniltansa ja vähän, mikä on se niin kuin oma aihepiiri ja kiinnostus. Niin ihan itse.  

Sitten osa harkkapaikoista tulee tämmöiseen Jobiiliin, eli tämmöinen niin kuin verkkosivu, mihin ne harkkapaikat voi ilmoittaa ja sitten siinä nopeusjärjestyksessä vaan tiettyyn kellon lyömään ne aukeavat ne paikat, ja kuka ehtii ekana naputtamaan itsensä sinne, niin pääsee sinne.  

00:12:58 Varpu 

Joo! 

00:13:00 

Ja sitten osan paikoista myöskin opettajat hankkivat, mutta kyllä se on niin kuin yhä enemmän ja enemmän ehkä niin kuin meidän omalla vastuullamme, se harkkapaikkojen hankkiminen. 

00:13:08 Tiina 

Meillä ei ole tuota sitä juoksukilpailua. Me käytämme aika lailla kanssa sitä Jobiilia. Toki jos on joku tietty paikka jostain muulta paikkakunnalta, niin se hoidetaan sitten jotain muuta kautta. Mutta pääsääntöisesti se on se Jobiili. Ja meillä on tähän mennessä toiminut tosi hyvin sillä tavalla, että meidän tuota koulun puolesta harjoittelukoordinaattori laittaa meille listan, mitä harkkapaikkoja meillä olisi valittavana ja me valitsemme ne ryhmän kesken etukäteen… 

00:13:42 Varpu 

Joo. 

00:13:38 Tiina 

Et kuka menee mihinkäkin paikkaan, niin sitten meillä ei myöskään ole sitä juoksukilpailua siellä Jobiilissa, että kuka ehtii sen sekunnin ennen toista naputtamaan itselleen sen hyvän harkkapaikan, vaan me tiedetään etukäteen jo, että jos se Jobiili alkaa tai aukeaa klo 12.00, niin me tiedetään, kuka hakee minkäkin paikan ja se on silloin aika lailla 99 prosenttisen varma, että se paikka on sulle siellä silloin. Meidän terveysalan nämä harkkajutut toimivat Seinäjoella kyllä todella hyvin. Mä oon kuullut tosi paljon myös niin kuin muilta, tai muilla paikkakunnilla opiskelevilta sitä, että se on sellaista hirveätä kilpailua, että kuka pääsee mihinkin paikkaan. Mutta meidän harkkakoordinaattorimme kyllä hoitavat hommansa tosi hyvin ja ei ole sitä. Kun meilläkin kuitenkin pyörii monella ryhmällä samanaikaisesti niitä harjoitteluja. 

00:14:02 Varpu 

Mmm, kyllä. 

00:14:03 Tiina 

Niin niitä paikkoja on rajallisesti. Mutta ei ole vielä tullut semmoisia suuria ongelmia sen kanssa, että ei olisi harkkaan päästy tai mitään, että… 

00:14:35 Varpu 

Harkoista tosiaan, niin niin… Kuinka monta teillä siis niitä konkreettisesti on ja kuinka pitkiä ne ovat? Ja mitkä ovat niin kuin aiheet, onko väliä mihin menee? 

00:14:49 Tiina 

No meillä on oikeasti todella paljon noita harjoitteluja, että minä olen tällä hetkellä tekemässä tosiaan vanhustyön harjoittelua ja teen sitä psykogeriatrisella osastolla. Ja minä kerkeän, tai meillä on se harkka nyt 5 viikkoa. Alkanut tässä maanantaina, eli noin 4 viikkoa vielä jäljellä. Ja kerkeän sen jälkeen olla 5 viikkoa koululla, kun menen sitten taas 5 viikoksi mielenterveyshäiriöharkkaan, eli tämä on tällaista harkkaa harkan perään. Vähän käydään opiskelemassa uusia asioita koululla ja sitten mennään opettelemaan ihan käytännön elämään. Ja tämä on nyt mun neljäs harjoittelu, että niitä on ehtinyt olemaan jo tässä. 

00:015:37 Varpu 

Niin niin, jokunen! 

00:15:39 Tiina 

Joo! Niin… Tuota no, meillä on oikeasti varmaan eniten noita harjoitteluja näin niin, kun miettii näitä muita aloja. Toki nämä ovat sitten kestoltaan justiinsa, että meillä on neljästä viikosta eteenpäin ja en nyt viitsi hirveästi arpoa, mutta voisin sanoa, että sinne 12 viikkoon on niin kuin varmaan maksimi…  

00:16:05 Varpu 

Joo.  

00:16:06 Tiina 

Mitä me voimme tehdä. Ei niin kuin kerkeä tehdä hirveän pitkiä harjoitteluja, koska meidän pitää just kokeilla kaikkea.  

00:16:17 Varpu 

Joo. 

00:16:18 Tiina 

Joka alueesta pitää tehdä se harjoittelu. Ja niin kuin mä nyt tuossa jo aikaisemmin sanoin, niin meidän rytmityksemme menee tosi silleen strukturoidusti. On se teoriaosuus koululla, sitten harjoitellaan koululla käytännössä niissä hoitoluokissa ja sitten mennään sinne harjoitteluun. Niin se tavallaan se teoria alue mitä käydään läpi, niin määrittää sen harjoittelupaikan, että ei voi mennä ihan mihin sattuu, että sen pitää liittyä siihen kurssiin mitä käydään. 

00:16:47 Varpu 

Niin, että käydään vahvistamassa se teoria sieltä luokasta siellä harkkapaikassa. 

00:16:52 Tiina 

Kyllä. 

00:16:53 Neea 

Joo, no meillä on kanssa tosi paljon harjoitteluja. Meillä on joka lukukausi, eli puolivuosittain aina yksi harjoittelu. Ja ekana vuonna ne ovat ihan semmoisia kahden viikon tutustumisharkkoja, että mennään nyt vähän katsomaan, mitä se fysioterapeutin työ ihan niin kuin käytännössä on.  

00:17:05 Varpu 

Joo. 

00:17:06 Neea 

Mutta sitten heti toisena vuonna on 6 viikkoa. Ja sitten pisimmät on kolmannesta vuodesta eteenpäin mun mielestä 7 viikkoa, että tuota… Ei kanssa kovin pitkiä ole, mutta just, että näkee mahdollisimman monta paikkaa. Niin mä koen, että se on suurempi anti kuin se, että sinä olet jonkun pari kuukautta yhdessä paikassa, että tuota… Kyllä meillä sillain niin kuin nimeltä on määritetty, että mimmoisia harkkapaikkoja ne ovat.  

Ekana vuonna just nämä kahden viikon harkat ovat kunnallisella puolella ja yksityisellä puolella. Sitten on tuki- ja liikuntaelimistön harkkoja ne kakkosvuoden harkat. Sitten kolmannen vuoden syksyllä on ikäihmisiä ja neurologiaa. Nyt keväällä on sitten lapset ja nuoret. Ja sitten viimeinen harkka on tämmöinen vapaavalintainen, mutta näistäkin pyritään yhä enemmän pois ja pois, koska niitä harkkapaikkoja on kuitenkin vaikea saada ja niitä on rajattu määrä. Niin sitten vähän sillä, että oman kiinnostuksen mukaan saa mennä mihin haluaa ja sillä oppii sitten niin kun eri asiasta kaikki ihmiset, mutta kuitenkin niin, kun se on kuitenkin harkka kaikille. 

00:17:57 Varpu 

Kyllä, pääsee jonnekin niin kun. 

00:17:59 Neea 

Kyllä. 

00:18:00 Varpu 

Kysytään nyt kuitenkin, että millainen tämä Seinäjoki on teidän mielestänne – on sitten niin kuin ihan kaupunkina tai sitten opiskelijakaupunkina, että onko se toimiva? 

00:18:10 Tiina 

Mä oon tykännyt. Mä itse olen, kun olen tuommoinen pienen kylän kasvatti, niin en jotenkin osaisi nähdä itseäni edes missään isommassa paikassa. Mä oon tykännyt siitä, että täällä on ns. pienet piirit. Seinäjoki sen verran iso on, että ihan jokaista vastaantulijaa ei tunnista, toisin kuin Ilmajoella. 

00:18:32 Varpu 

Joo.  

00:18:33 Tiina 

Mutta silti niin kuin on… Kaikki on lähellä ja tuota… 

00:18:41 Varpu 

Löytyy tarjontaa, niin sanotusti. 

00:18:43 Tiina 

Kyllä. 

00:18:45 Neea 

Joo, kyllä mä oon kanssa tykännyt. Itsekin kun oon tuolla peltojen ja metsien keskellä kasvanut. Musta on ihan niin kuin kivaa, että sitten esimerkiksi entisestä asunnosta näkyi niin kuin peltoja ja metsää ja se, että samalla niin kuin kävelymatkan päästä löytyy kauppa, mutta sitten myös se niin kun peltotie, mihin sä voit mennä lenkille. Et se on tosi kiva ja musta täällä on niin hyvät liikuntamahdollisuudet, mikä on ainakin itselle silleen tärkeätä. Ja just semmoinen sopivan kokoinen kaupunki, että on ne kaikki kaupungin elementit, mutta sitten kuitenkin semmoinen niin kuin maaseutu lähellä ja se luonto lähellä, että… En minäkään näkisi kyllä itseäni missään Helsingissä opiskelevan, että se olisi aivan liian iso tämmöiselle “maalaispirkolle”. 

00:19:19 Varpu 

Joo, kyllä kyllä. Täällä on tilaa hengittää, tykkään siitä kyllä itsekin. Mä oon tosiaan siellä Oulussa ja Turussa itse asunut, niin kyllä ihan olen tyytyväinen tähän päätökseen tulla takaisin. 

00:19:31 Tiina 

Joo ja pakko silleen Seinäjokea myös niin kuin opiskelijakaupunkina kehua, että monesti on kuullut, että ei Seinäjoki ole edes mikään opiskelijakaupunki. Ei täällä ole yliopistoa ja opiskelijoita on verrattain niin vähän ja näin. Mutta kyllä mä koen, että meillä SeAMKissa ja sitten opiskelijakunta Samossa oikeasti nähdään vaivaa siihen, että meidän opiskelijamme voivat hyvin ja, että meille on esimerkiksi koulun ohella jotain aktiviteettia ja järjestetään vaikka ja minkälaista toimintaa.  

00:20:05 Neea 

Joo, kyllä. 

00:20:06 Varpu 

Joo, on kyllä. Kaikennäköisiä iltamia ja urheilun kokeilumahdollisuuksia. Mitä kaikkea sitten kyllä on tosi niin kuin tosi paljon otetaan huomioon opiskelijat että.  Mutta että, kyllähän meitä niin kuin, oikeastihan meitä on aika paljonkin täällä Seinäjoella.  

Tuota tuota, sitten kun on matkahousut jalassa, niin täältähän pääsee junalla hyvinkin kohtuu ajassa tuonne lentokentälle. Ja matkailusta puheen ollen, niin tuota… Jos on paikallinen ja päättää jäädä tänne ja haluaisit kuitenkin maiseman vaihdosta, niin sittenhän voi lähteä kätevästi tuonne ulkomaille vaihtoon, vaikka lukukauden ja/tai lukuvuoden ajaksi tai sitten piipahtaa lyhyemmällä intensiivijaksolla – niin oletteko te ikinä ajatelleet, että lähtisitte vaihtoon tai tämmöisille? Tai näkyykö teillä niin kuin tuo kansainvälisyys mitenkä näissä opinnoissa? 

00:21:02 Neea 

No itsellä ehkä vaihto ei ole ollut ikinä oikeastaan semmoinen niin kuin, mitä on miettinyt. Sitten just tämmöisiä, minun pari luokkakaveria oli just viime syksynä tekemässä harjoittelun Belgiassa. He kyllä tykkäsivät niin kun tosi paljon, että mahdollisuuksia kyllä löytyy. Ja justiin ilmeisesti tuosta nuoremmasta ryhmästä osa lähtee nyt kanssa vaihtoon tai harjoittelua tekemään ulkomaille. Ja sitten on mahdollisuus tehdä tämmöisiä lyhyempiä, niin kuin intensiivivaihtoja just, että ei harjoittelua vai joku ihan pari viikkoa jossain ulkomailla, että kyllä niin kuin mahdollisuudet siihen on olemassa. 

00:21:32 Varpu 

Joo, kyllä. 

00:21:33 Tiina 

Joo, meilläkin on kyllä mahdollisuuksia lähteä vaihtoon. Itse en ole oman kiireisen elämäntilanteeni vuoksi ehtinyt sellaista edes ajattelemaan. Mielenkiintoistahan se varmasti olisi. 

00:21:45 Varpu 

Minkä sanoisitte, että täällä SeAMKissa opiskelemisessa olisi ollut parasta, että minkä takia tämä meidän SeAMK on niin kun paras korkeakoulu opiskelijalle? Mikä meillä on ylitse muiden?
Tai mikä on just sulle ollut hyvää? 

00:22:00 Tiina 

Mä voin sanoa ainakin tämä niin kuin yhteisöllisyys. Meillä tuota toimii opiskelijat hyvin yli oppiainerajojen. Pystytään, vaikka no vapaa-ajallakin opiskelijat morottaa toisiansa, vaikka olisi ihan eri puolella jokea opiskelevia, että tuntee kyllä hyvin muita opiskelijoita. 

Ja sitten puhun nyt ehkä pikkaisen omaan pussiin, kun tuota Samon hallituksen tälle kaudelle jotenkin päädyin, mutta siis on kyllä heti opintojen alussa jo huomannut sen, että meidän opiskelijakuntamme tuota toimii kyllä todella hyvin just opiskelijoiden etua ajaen. Ja on ollut mahdollisuuksia, vaikka ja mihin. Samo järjestää noita viikoittaisia liikuntavuoroja. Ja sitten just niitä liikuntakokeiluja, mitkä tuossa tuli jo. Niin kyllä se, että pääsi monen vuoden tauon jälkeen sinne hakkaamaan lentopalloa, niin oli mulle aika iso juttu. Ja se, että se Samon jäsenille on ilmaista, että ei tarvitse maksaa mitään vuoromaksuja tai muuta, niin on kyllä ollut ihan mahtavaa. 

00:23:17 Varpu 

On! Huikea etu. 

00:23:18 Neea 

Joo kyllä mä vähän tuohon yhteisöllisyyteen viitaten, ehkä se, että kun tää on kuitenkin niin kuin yksi kampusalue. Ei ole kampuksia niin kuin ympäri kaupunkia, vaan ne kaikki on tällä samalla alueella, niin helppo liikkua paikasta toiseen ja just se, että kun ei ole niin mikään liian iso koulu, niin tulee semmoinen yhteisöllisyys ja vähän tunnetaan toisiamme. Kyllä mä niin kuin tykkään siitä tosi paljon. Ja se, että täällä on jotenkin, kaikki voi olla semmoisia, kuin ovat. 

00:23:40 Varpu 

Kyllä, joo. Ei ole semmoista niin kuin joskus joissakin tutkinnoissa tuntuu olevan ehkä vähän semmoista jakautuneisuutta, että on niiden tutkinto ja meidän tutkintomme ja tolleen, että täällä on kyllä  mun mielestä se yhteishenki on kyllä tosi hyvä. 

No hei, tulisiko tähän loppuun jotakin heittoa, että miksi just fysioterapeutin ja terveydenhoitajan opinnoista kiinnostuneiden kannattaisi tulla tänne meidän SeAMKiin opiskelemaan? 

00:24:10 Neea 

No, kyllä mun mielestä tosi iso plussa on just, että meillä on harjoitteluja heti ensimmäisenä vuotena, että kun kaikkialla ei ole, niin kyllä se on tosi iso etu. Ja mun mielestä täällä on hyvä opetus, laadukkaat opetustilat. Ja se mitä niin kun, että itsellä kun hain tänne niin se, että Seinäjoki on se lähin kaupunki, missä pystyi opiskelemaan fysioterapeutiksi. Mutta sitten myöskin, kun juttelin aiemmin valmistuneiden kanssa, jotka olivat opiskellut muissa kaupungeissa, sitten sanoivat, että kannattaa hakea Seinäjoelle, että he ovat kuulleet hyvää Seinäjoesta. Niin se oli oikeastaan semmoinen kirsikka kakun päälle, että no sitten mä ainakin haen Seinäjoelle! 

00:24:42 Tiina 

Joo, mä kanssa komppaan etenkin just noita tiloja. Meillä on ihan mahtavat tilat suorittaa opintoja. Ja ylipäänsä juuri nuo äskeiset parhaat puolet, niin tämä yhteisöllisyys ja kaikki, niin ne ovat kyllä oikeasti ihan omaa luokkaansa. Ja sitten miksi juuri terveydenhoitaja, niin no ylipäänsä se, että terveydenhoitajan ammatti on niin monipuolinen. 

00:25:10 Varpu 

Mm, kyllä. 

00:25:11 Tiina 

Niin ja sitten tuota SeAMKin terveydenhoitajaopinnot ovat tämän valtakunnallisen AVOP-kyselyn mukaan Suomen parhaat! 

00:25:20 Varpu 

Aaa, noniin! 

00:25:22 Tiina 

Niin siinä on jo ihan hyvä nakki! Et on jo arvosteltu ihan Suomen laajuisesti parhaiksi, niin… 

00:25:28 Varpu 

Nyt pystyy paukutella henkseleitä! Tänne vaan! 

Kyllä… Siis suurkiitos, kun tulitte mukaan tänne podcastiin juttelemaan minun kanssani ja saatiin kyllä tosi hyvä keskustelu tästä, että. Mutta, että että… Katsotaan mitä ensi kerralla löydetään, mutta kiitos teille vielä! 

00:25:54 Neea ja Tiina 

Kiitos, kiitos. 

00:25:56 Varpu 

Ja kiitoksia kuuntelijoille!