Pitkospuut – Pitkäaikaissairaiden terveyden, työkyvyn ja työllistymisen edistäminen -hanke käynnistynyt | SeAMK.fi

Pitkospuut – Pitkäaikaissairaiden terveyden, työkyvyn ja työllistymisen edistäminen -hanke käynnistynyt

kategoria: Yleinen
Näkymää verkkolehdestä kuvituskuvana

SeAMK Sosiaali- ja terveysalalla on alkanut uusi ESR-rahoitteinen Pitkospuut – Pitkäaikaissairaiden terveyden, työkyvyn ja työllistymisen edistäminen –hanke (1.2.2021-31.8.2023). Hankkeen kohderyhmänä ovat pitkäaikaissairaat työttömät työnhakijat (painopiste yli 50-vuotiaissa) sekä maahanmuuttajataustaiset pitkäaikaissairaat työttömät työnhakijat Etelä-Pohjanmaalla.

Hankkeen päätavoitteena on pitkäaikaissairaiden työttömien fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen työ- ja toimintakyvyn parantuminen ja työelämäpolun vahvistuminen. Lisäksi hankkeessa luodaan moniammatillinen työkykykoordinaattorimalli, kerätään tietoa digitaalisen palvelupolun kehittämiseen ja pilotoidaan erilaisia työ- ja toimintakykyä kartoittavia ja edistäviä työmenetelmiä.

Työkyvyn parantuminen ja työllistyminen edistävät pitkäaikaissairaiden arjessa selviytymistä, elämänhallintaa ja yhteiskunnallista osallisuutta. Työ- ja toimintakyvyn parantumisen ohella tavoitteena on edistää kohderyhmän työmotivaatiota ja työhön sitoutumista pitkäaikaissairaudesta huolimatta. Hankkeessa tavoitellaan sitä, että mahdollisimman moni hankkeeseen osallistunut henkilö pääsee työkykyä vahvistavalle polulle toiminnan päättyessä.

Uuden moniammatillisen työkykykoordinaattorimallin ja monipuolisen työvälinepaketin toimintojen avulla voidaan välttää pitkäaikaissairaan turhautuminen avun hakemiseen eri asioihin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ym. toimijatahojen kautta. Uuden, hankkeessa kehitettävän toiminnan avulla pitkäaikaissairaan tilanne kartoitetaan heti moniammatillisesti, hänen tilanteensa huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja vältetään myös ns. pyöröovi-ilmiö, jolla tarkoitetaan sitä, että sama asiakas joutuu hakemaan apua monta kertaa eri vaivoihin tai asioihin, kun kukaan perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon asiantuntija ei ehdi tarttua hänen tilanteeseensa kokonaisvaltaisesti.