Opiskelijat saivat uusinta tietoa digitaalisuuden hyödyntämisestä täsmäviljelyssä | SeAMK.fi

Opiskelijat saivat uusinta tietoa digitaalisuuden hyödyntämisestä täsmäviljelyssä

kategoria: SeAMK Info
Opiskelijat kuuntelemassa luentoa

SeAMK Ilmajoen yksikössä 7.6. järjestetty Täsmäviljely -päivä keräsi aamulla klo 8 auditorioon viitisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta opiskelijaa ja asiantuntijaa. Osana Energia- ja ravinnetehokas maatila -hanketta toteutettu päivä alkoi lehtori Juha Tiaisen esityksellä, jossa hän esitteli SeAMKille hankittua korkean tason dronea sekä kertoi yleisesti näiden laitteiden käyttökohteista maa- ja metsätaloudessa. Dronet ovat kameralla ja lähettimellä varustettuja laitteita, joita voidaan ohjata täysin automatisoidusti. Droneja ei pidä sekoittaa harrastajalennokkeihin. Yhdysvalloissa ja Kiinassa dronet on maataloudessa jo kaupallistettu pidemmälle, mutta Suomessa SeAMKin uutukainen on ensimmäinen Suomessa; Euroopassa niitä on muutamia.

Kuvauskopterin lennättämistä

Drone-esittelyn jälkeen vuorossa oli Skype-luento Kuopiosta. Tuotekehityksestä vastaava Jari Hartikainen Suonentieto-yrityksestä näytti demon maatalouteen suunnitellusta Agrismart-sovelluksesta. Agrismart kerää tietonsa useista tietolähteistä hyödyntäen esimerkiksi Suomen ilmatieteen laitoksen avointa järjestelmärajapintaa. Data kerätään pilveen, jossa ne analysoidaan viljelijän hyödyksi. Agrismartissa olevan satelliittikartan avulla voidaan esimerkiksi laatia lohkoittain viljelysuunnitelma, tehdä kuvamuistiinpanoja, seurata sademääriä ja lämpötiloja, sekä luoda ns. kasvillisuusindeksi, joka näyttää värikoodien avulla pellon kasvutilanteen. Kasvillisuusindeksiä voidaan hyödyntää edelleen laatimalla esimerkiksi lannoitekartta, joka siirretään xml-tiedostona traktoriin tai muuhun työkoneeseen.

Teoriapainotteisen aamun jälkeen siirryttiin ulos pellonreunaan. Suoritettiin lentonäytös, jossa Tiainen lennätti dronen autonomisella ohjauksella gps-reittipisteiden avulla. Lisäksi Jussi Esala kävi läpi puimurin äärellä antureihin, datankeruuseen sekä datan jatkojalostamiseen liittyviä asioita.

Digitaalisuus on tuonut maatalouteen uusia mahdollisuuksia, joista täsmäviljelyssä hyödynnettävä teknologia ja sen avulla kerättävä data on vain yksi esimerkki. Kuten muillakin aloilla, digitalisaation myötä maataloudessa tulee muutaman vuoden sisällä tapahtumaan isoja muutoksia.

Piia-Pauliina Mäntysaari / asiantuntija, TKI