Maiju Nieminen - Harjoittelussa Hiihdon MM-kilpailuissa
Maiju Nieminen oli kulttuurituottajaksi hakiessaan pohtinut, että haluaisi tehdä tulevaisuudessa töitä musiikin parissa. Hänen eteensä tuli kuitenkin mahdollisuus päästä harjoitteluun Lahti 2017 -kilpailuorganisaatioon, eikä hän ole katunut päivääkään, että teki ensimmäisen harjoittelunsa urheilutapahtumassa.
Hollolasta kotoisin oleva Maiju Nieminen opiskelee SeAMKissa toista vuotta kulttuurituottajaksi. Hän ajatteli kouluun hakiessaan työllistyvänsä myöhemmin musiikkitapahtumiin. Hän sai kuitenkin kuulla mahdollisesta harjoittelupaikasta hiihdon mm-kilpailuorganisaatiossa Lahdessa, ja kiinnostui paikasta.
– Ensin ajattelin, että apua, hiihtotapahtuma, mutta pikku hiljaa aloin kiinnostua harjoittelupaikasta, kertoo Maiju.
Lapsena hän harrasti hiihtoa, mutta harrastus ei jatkunut lapsuutta pidemmälle. Kiinnostus musiikkiin meni urheilun edelle.
– Harrastan musiikkia, mutta haluan pitää sen harrastuksena. Jos myös työ liittyisi musiikkiin, voisi innostus lopahtaa. Näin pysyy kiinnostus sekä työhön että harrastamiseen, pohtii Maiju.
Työtehtävät monipuolisia
Harjoittelussaan Maiju toimi vapaaehtoisryhmän vetäjänä yleisöpalvelupuolella. Tehtävät vaihtelivat harjoittelun aikana.
– Vastuullani olivat kilpailuissa muun muassa katsomo-oppaat, lippujen tarkastajat sekä oppaat ja aidat. Vapaaehtoisille pidin koulutusta ennen kilpailuja.
Maiju aloitti työt marraskuussa ja harjoittelu loppui kilpailujen jälkeen maaliskuun alussa. Hän kertoo esimerkiksi talkookokemuksesta ja asiakaspalvelusta olleen hyötyä harjoittelussa.
– Alussa tehtävät olivat erilaisia verrattuna tehtäviin vähän ennen kilpailuja ja kilpailujen aikana. Loppuvuodesta työskentelin asiakaspalvelutiimissä. Alusta asti minulle annettiin paljon vastuuta ja minuun luotettiin, mikä oli todella hienoa.
Kilpailuorganisaatiossa oli samaan aikaan noin 30 harjoittelijaa eri aloilta eri tehtävissä esimerkiksi logistiikassa ja viestinnässä.
Kilpailutunnelma uskomaton
Kilpailujen valmistelu alkoi kilpailuja edeltävällä viikolla, jolloin kilpailupaikka laitettiin kilpailukuntoon.
– Kilpailupäivinä työpäivät venyivät pitkiksi, noin 12 tuntisiksi. Kilpailupäivät olivat melko kiireisiä, eikä toimettomia hetkiä ollut.
Maiju ei itse päässyt seuraamaan kilpailuja kovinkaan tarkasti hektisen aikataulun ja kilpailujen organisoinnin ohella, mutta hän kuitenkin pääsi kilpailutunnelmaan.
– Tunnelma kilpailuissa oli aivan uskomaton. Ihmiset heiluttivat lippuja, huusivat ja kannustivat oman maansa hiihtäjiä. Yhteishenki kilpailuissa oli sanoinkuvaamaton, enkä uskonut, että urheilutapahtumassa voisi olla näin mahtava henki. Urheilufanit eivät todellakaan jää toiseksi musiikkifaneille, naurahtaa Maiju.
Työharjoittelun merkitys suuri
Kulttuurituotannon opintoihin kuuluu kaksi harjoittelua. Harjoittelut antavat hyvän mahdollisuuden esimerkiksi suhteiden luomiseen, joista on hyötyä tulevaisuudessa töitä hakiessa.
– Varsinkin kulttuurialalla tekemisen kautta oppiminen korostuu. Siksi harjoitteluun pitäisi pyrkiä sellaiseen paikkaan, jossa voisi oppia hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta ajatellen.
Harjoittelussa opiskelija pääsee soveltamaan oppimaansa teoriaa käytäntöön.
– Vaikka koulussa on järjestetty tapahtumia, oli nyt kuitenkin kyseessä iso ja kansainvälinen tapahtuma, jonka eteen tehtiin kovasti töitä.
– Olen kyllä tyytyväinen, että suoritin harjoitteluni urheilutapahtumassa. Tapahtumatuotanto on niin paljon muutakin kuin musiikkitapahtumia. Tämä oli kyllä ehdottomasti tähänastisen opiskeluajan kohokohta, kertoo Maiju.