Kosti Tuokkola on urakoinut kaksi SeAMKin kaikkiaan 17 000 tutkinnosta | SeAMK.fi

Kosti Tuokkola on urakoinut kaksi SeAMKin kaikkiaan 17 000 tutkinnosta

kategoria: Hakijalle
Mies, jolla on silmälasit ja valkoinen paita, istuu ja katsoo kameraan päin.
Kosti Tuokkola valmistui SeAMKista sairaanhoitajaksi vuonna 2006. Nyt hän sai tutkintotodistuksen ylemmästä AMK-tutkinnosta.

Toukokuussa 2020 valmistuvien opiskelijoiden myötä SeAMKissa rikkoutuu 17 000 suoritetun tutkinnon raja. Seinäjokelainen Kosti Tuokkola on auttanut rikkomaan tämän rajan kahdella tutkinnollaan. Tuokkola valmistui SeAMKista sairaanhoitajaksi joulukuussa 2006 ja saa nyt tutkintotodistuksen ylemmästä AMK-tutkinnosta kliinisessä asiantuntijuudessa.

Intensiivinen, reilun puolentoista vuoden jakso opiskelua töiden ohessa on suoritus, jota kelpaa juhlistaa. Tuokkolalle ajatuksen urakan päättymisestä kirkasti aurinkoinen ja lämmin päivä aiemmin tällä viikolla.

”Tuli ensimmäisen kerran pitkään aikaan sellainen olo, että voiko tästä elämästä nauttiakin”, hän nauraa ja jatkaa.

”Tässä on ollut pitkä pätkä, että koko ajan on takaraivossa ollut joku tehtävä. Meillä on vaimon kanssa molemmilla vuorotyö ja kaksi pientä poikaa niin kyllähän tässä haasteita on ollut. Mukavasti on kuitenkin selvitty, mikä on hyvä asia. Ja tulevaisuuttahan tässä tehdään. Joskus voi olla tällainen jakso, missä vedetään vähän kireämmin mutta eiköhän hyöty tule vuosien saatossa takaisin.”

20 vuotta – uran taitekohta

Tuokkola työskentelee Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirillä ensihoitopalveluissa alue-ensihoitajana.

”Päätehtävä on tehdä hoidontarpeen arviointia yhteistyökumppaneiden tiloissa, ja käytössä on normaalista ambulanssista poiketen laajempi vierianalytiikkamahdollisuus”, hän kertoo.

Yhteistyökumppaneilla tarkoitetaan esimerkiksi kotihoitoa tai poliisia. Kun hoidon tarve voidaan arvioida mahdollisimman hyvin paikan päällä, vähenevät kuljetukset päivystykseen ja päivystyksen kuormitus.

Tuokkolan opinto- ja urapolku hoitoalalla alkoi vuonna 1999 alkaneista lähihoitajaopinnoista. Hän kertoo, että kahdenkymmenen vuoden rajapyykin lähestyminen muutama vuosi sitten synnytti ajatuksia alalla kehittymisestä ja uuden oppimisesta. Suoraan työhön liittyvää koulutusta ja kurssitusta on Tuokkolan mukaan ollut tarjolla paljon, mutta mieli teki jotain enemmän.

”Ajattelin, että tässä voi jatkaa vielä 30 vuotta tätä samaa tai sitten kokeilla jotain uutta ja syventää tietotaitoa.”

Viimeisen kimmokkeen YAMK-opintoihin antoi yliopettaja Mari Salminen-Tuomaala, joka vieraili Tuokkolan työpaikalla opiskelijan ohjauskäynnillä.

”Hän vinkkasi, että koulutus on seuraavassa haussa ja että se sopisi minulle hyvin”, Tuokkola muistaa hetken.

Tutussa asiassa aukesi uusi maailma

Opintojen parasta antia hän kuvailee ehkä yllättävästikin.

”Parasta on ehdottomasti ollut se, että tehtäviä on ollut paljon. Laskeskelin jossain vaiheessa, että olen kirjoittanut A4-liuskoja 250-300 kappaletta. Ja kaikki, mitä olen kirjoittanut, on auttanut laajentamaan omaa ajatusta kun niihin tehtäviin on ottanut sellaisen asenteen. Opettajan ohje oli ajatella kutakin asiaa yhteiskunnan kautta, hoitotyön prosessien kautta ja vielä potilaan kautta niin tehtävään on tullut kummasti lisää näkökulmia. Oma ajatus on tutussa asiassa parantunut huomattavasti”, Tuokkola kiittää.

Oma ajatus on tutussa asiassa parantunut huomattavasti.”

Kiitoksen häneltä saavat opettajien lisäksi myös opiskelukaverit.

”Meillä on ollut todella hyvä ryhmä. Koronan vuoksi emme ole nyt keväällä nähneet toisiamme, mutta kun näimme, ryhmästä oli paljon tukea. Kaikilla meillä oli samanlainen elämäntilanne – tällainen ruuhkavuosiksi kutsuttu ajanjakso.”

Iloa opiskelijoiden suorituksista ja merkityksestä alueelle

SeAMKista valmistuneiden määrä kasvaa lähes 900:lla vuosittain ja tavoitteemme on tasaisesti nostaa tätä kohti tuhatta valmistujaa. Sillä on vs. rehtori Elina Varamäen mukaan suuri merkitys.

”Olemme ylpeitä siitä, että SeAMKista on valmistunut tähän mennessä 17 000 ammattikorkeakoulu- ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanutta. Heistä yli 60 prosenttia on sijoittunut oman maakuntamme yrityksiin ja muihin organisaatioihin. Alueella olisi melkoinen osaamistyhjiö ilman ammattikorkeakoulua ja sieltä valmistuneita. Iloitsemme myös siitä, että koronasta huolimatta tänä keväänä on suurin osa pystynyt suorittamaan tutkintonsa valmiiksi suunnitellussa aikataulussa”, Varamäki sanoo.

SeAMKille kevätkauden kohokohta on aina ollut tavata ja juhlia valmistuneita omassa juhlassaan toukokuun lopussa. Koronavirustilanne muutti juhlimisen muotoa tämän kevään osalta, mutta ei ajatusta.

”Olemme aina panostaneet valmistujaisjuhliin mutta tänä keväänä ei niitä ollut mahdollista pitää. Olemme kuitenkin lähettäneet kullekin valmistujalle henkilökohtaisen onnittelukirjeen todistuksen mukana ja heillä on mahdollisuus osallistua loppuvuoden valmistumisjuhlaan halutessaan”, Varamäki kertoo.