SeAMKin kehittämästä ja pilotoimasta Jatkajakoulusta julkaistu opas | SeAMK.fi

SeAMKin kehittämästä ja pilotoimasta Jatkajakoulusta julkaistu opas

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on kehitetty ja pilotoitu Jatkajakoulun toimintamallia tammikuusta 2022 alkaen. Omistajanvaihdosviikon yhteydessä tiistaina 1.11.2022 julkistettiin opas Jatkajakoulun toimintamallista, jota muutkin oppilaitokset voivat hyödyntää omassa toiminnassaan.

Jatkajakoulu tarkoitettu perheyrittäjien lapsille, jotka opiskelevat SeAMKissa

Väestön ja yrittäjien ikääntyminen on koko Euroopassa ja Suomessa ollut jo pitkään yksi keskeisimpiä haasteita. Tähän liittyy huoli ikääntyvien yrittäjien yritystoiminnan jatkuvuudesta. Erityisen haastavaa on löytää jatkajia ja ostajia maaseutumaisessa ympäristössä. Usein jää vähemmälle huomiolle se, että myös perheyrityksiin tarvittaisiin jatkajia omista perheenjäsenistä. SeAMKin toteuttamien omistajanvaihdosbarometrien mukaan noin neljäsosalle perheyrityksistä on jatkaja löytymässä omasta perheestä.

”Jatkajien löytyminen omasta perheestä ei ole suinkaan itsestään selvyys, vaan sen eteen täytyy tehdä systemaattisemmin töitä. Perheyritysten lapsia tulisi valmentaa ja perehdyttää perheyrittäjyyteen ja mahdolliseen jatkajan rooliin omassa perheyrityksessä. Koska olemme pitkään tehneet kehittämistyötä omistajanvaihdosten parissa ja nähneet tämän tarpeen, halusimme Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tarttua tähän haasteeseen ja lähdimme kehittämään Jatkajakoulua meidän omille opiskelijoille”, toteaa vararehtori Elina Varamäki.

Jatkajakoulu tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden kasvu- ja vertaistukiprosessiin

Jatkajakoulun alueellisena ja yhteiskunnallisena tavoitteena on edistää perheyritysten jatkuvuutta tarjoamalla perheyrittäjien lapsille edellytyksiä pohtia perheyrityksen jatkamista varteenotettavana uravaihtoehtona sekä valmentamalla heitä myöhemmin mahdollisesti tapahtuvaan omistajuuden ja johtajuuden siirtoon perheyrityksessä.

Perheyrityksen jatkajakandidaatin ja opiskelijan näkökulmasta Jatkajakoulun tavoitteena on tarjota:

  • Kannustusta ja kasvuprosessia omaan urapohdintaan.
  • Eväitä perheyrityksen johtamiseen.
  • Osaamista sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
  • Työkaluja avoimeen keskusteluun perheen kesken yrityksen ja perheenjäsenten tulevaisuudesta.
  • Vertaistukea, samanhenkistä seuraa sekä uusia näkökulmia oman perheyrityksen toimintaan.
  • Vierailevia asiantuntijoita ja jatkajatarinoita.

”Jatkajakoulu koostuu kuukausittaisista tapaamisista sekä keskusteluista asiantuntijoiden kanssa. Tapaamisissa on aina tietty teema, josta joko SeAMKin oma asiantuntija tai ulkopuolinen asiantuntija alustaa ja siitä käydään yhteistä keskustelua. Tärkeässä roolissa tapaamisissa ovat myös SeAMKin omat alumnit, jotka ovat jo perheyrityksissään töissä. He jakavat avoimesti omia kokemuksiaan ja oppejaan”, toteaa Varamäki.

Suunnitelmissa levittää Jatkajakoulua myös maailmalle

SeAMK aikoo ahkerasti levittää Jatkajakoulun toimintamallia sekä Suomessa halukkaille oppilaitoksille että myös kansainvälisesti. ”Aiomme kääntää oppaan myös englanniksi ja levittää Jatkajakoulun konseptia maailmalle. Kroatiassa jo esittelin tätä ja aikovat tarttua tähän myös”, Varamäki toteaa.

Jatkajakoulun toimintamalli on kehitetty Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun rahoituksella. EAKR-rahoituksen on myöntänyt Etelä-Pohjanmaan liitto. Samaan aikaan myös toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa Sedussa on pohdittu Jatkajakoulun edellytyksiä. Hankkeen jälkeen Seinäjoen ammattikorkeakoulu pyörittää Jatkajakoulua omalla rahoituksellaan.

Linkki Jatkajakoulun oppaaseen: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022102763567

Lisätietoja: vararehtori Elina Varamäki, p. 040 830 5189, elina.varamaki@seamk.fi