Ideoita kalannahkakoruista ruuan energiamerkintään – Food Business Challenge -kilpailu huipentuu finaaliin 24.3.
Kuudennen kerran järjestettävä, valtakunnallinen Food Business Challenge -ideakilpailu huipentuu finaaliin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa torstaina 24.3. Kilpailussa palkitaan opiskelijoiden parhaat uudet liikeideat ja innovaatiot ruoka-alalla pellolta pöytään. Kilpailun kahdessa sarjassa otetaan mittaa niin ideoiden korkealentoisuudesta kuin myös toteutettavuudesta.
Seinäjoen ammattikorkeakoulun järjestämään Food Business Challengeen on vuosien saatossa osallistunut satoja tuote- tai palveluideoita niin korkeakouluista kuin toisen asteen oppilaitoksista. Aiempina vuosina voittajia ovat olleet muun muassa Murut masuun: Hävikkileivästä tuotteiksi -idea, kiertotalouteen painottuva Omenahaus , ikääntyneiden ravitsemukseen liittyvä Vahvistava -palvelutuote ja digitaalinen työkalu, sekä Open Commercial Kitchen -konsepti yhteisöllisestä matalan kynnyksen keittiötilasta.
Kisassa opiskelijat pohtivat ja esittelevät ideoitaan monesta eri näkökulmasta, kuten idean ainutlaatuisuudesta ja sen tuomasta lisäarvosta; markkinoilla olevasta mahdollisuudesta tai tarpeesta; kannattavuudesta ja riskeistä sekä kestävän kehityksen näkökulmasta ideaansa soveltuvalla tavalla.
Tämän vuoden finalisteiksi on valittu:
Startup-sarja:
- Cropcorn (SAMK) : Online-alusta lähiruoan saatavuuden parantamiseksi kuluttajan sekä tuottajan välille.
- Järven taikaa (Ammatti-instituutti Iisakki) : Eettisiä ja ekologisia koruja ja käyttöesineitä kalannahasta
- Sapuskasankareiden Kokkauspaketti (JAMK) : Perheen yhteisissä ruoanlaittohetkissä tukeva verkkosivustoympäristö.
Ideasarja:
- Ruoan energiamerkintä (SeAMK): Vastuullisuuden viestintä elintarvikkeissa.
- Valmisateria tuoteperhe (Savonia): Valmisateria tuoteperhe vanhusväestö huomioon ottaen.
- WildFoodFriends (LAB) : Alusta villiruoasta kiinnostuneille.
Startup-sarjassa arvioidaan liiketoimintamahdollisuuksia sekä toteutettavuutta. Ideasarjassa painotetaan korkealentoisuutta ja haetaan alalle rohkeaa muutosta. Kilpailun rahapalkintojen lisäksi startup-sarjan voittajalle 3000 eurolla asiantuntijapalveluita idean testaamiseen ja kehittämiseen!
Kilpailun tuomaristossa ovat:
- Maarit Mäki, LUKE
- Terhi Junkkari, SeAMK
- Eeva Jussila, Into Seinäjoki
- Janna Oksanen, NFTVC
- Harri Latva-Mäenpää, Foodwest Oy
- Hannele Suvanto, Seinäjoen yliopistokeskus, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti
Finaali järjestetään torstaina 24.3. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, Frami F:n auditoriossa F128 kello 12 alkaen.
Food Business Challenge -kilpailun järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Kilpailukonsepti on luotu osana AB Seinäjoki -hanketta, jossa on kehitetty erilaisia toimintamalleja ruoka-alan innovaatioyhteisön kehittämiseksi. Hanke on saanut rahoituksensa Pirkanmaan liitosta, Euroopan aluekehitysrahastosta ja Seinäjoen kaupungilta. Konseptia ovat olleet kehittämässä SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus, Into Seinäjoki sekä Luonnonvarakeskus. Vuoden 2022 kilpailua rahoittavat SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus ja Into Seinäjoki.
Lisätiedot:
Soila Huhtaluhta | soila.huhtaluhta(a)seamk.fi, puh. 040 868 0604