Uudenlaiset ruoanvalmistustekniikat | SeAMK.fi

Uudenlaiset ruoanvalmistustekniikat

Uudet ruoanvalmistustekniikat -koulutus järjestettiin osana OSMO-hanketta pääsiäistä 2023 edeltävinä viikkoina. Kaksi koulutusiltapäivää sisältänyt kokonaisuus järjestettiin Sedun Suupohjantien opetusravintolassa, missä keittiömestari ja Sedun ammatillinen opettaja Jari-Markus Peltokoski johdatti ravitsemisalan ammattilaisia ajankohtaisten ja kiinnostavien tekniikoiden; kuten uudenlaisen maustamisen, saloihin.

Ensimmäinen koulutusiltapäivä

Koulutuksen ensimmäinen osio käynnistyi Dietan maajohtaja Ville-Veikko Litmasen luennolla älykkäistä monitoimipadoista. Luennolla opittiin, että Suomessa valmistetut Dietan keittopadat ovat kansainvälisestikin tunnettuja laadustaan ja että maailman kymmenen isointa risteilyalusta on varustettu juuri Dietan keittopadoilla. Patojen monikäyttöisyys todella yllätti ja ne osoittautuivat taipuvan perinteisten keittojen ja kastikkeiden valmistamisen lisäksi niin salaattien raaka-aineiden sekoitukseen, lihan kypsennykseen, jälkiruokien vaahdotukseen kuin jopa fudgen tekoon. Litmanen toi myös esiin, että uusimpien älykkäiden keittopatojen ominaisuuksien asiantuntevasta käytöstä on monenlaista etua. Padoista löytyy muun muassa energian- ja vedensäästöominaisuudet, ruoan lämpötilan tarkempi hallinta, vaakatoiminto, sekä Cook & Chill- ominaisuus, joka lisää työturvallisuutta, koska ruokaa ei tarvitse siirtää kuumana. Litmasen mukaan Dietan padalla voi myös säästää merkittävästi työaikaa, koska älykäs pata ei tarvitse jatkuvaa seurantaa.

Kuva: Keittiöalan ammattilaiset keittiömestari Jari-Markus Peltokosken ohjauksessa.

Toinen koulutusiltapäivä

Koulutuksen toisessa osuudessa Sedun opettaja Jari-Markus Peltokoski luennoi osallistujille maustamisesta, makupareista ja erityisesti suolan korvaamisesta ruoanlaitossa. Peltokosken mukaan suolan sijaan maustamista voi kokeilla esimerkiksi yrteillä tai happamilla kastikkeilla, kuten etikalla tai Tabascolla. Ryhmässä syntyi myös keskustelua ammattikeittiöissä opituista maustamisen nikseistä ja syistä niiden toimimiseen; ajatuksia vaihdettiin esimerkiksi siitä, miksi kiisseliin lisätään suolaa? Osallistujista moni koki, että oli hyödyllistä kerrata myös ihan perusmakuja ja niiden sijaintia suussa. Kuulimme huhua myös uuden, kuudennen makuaistin mahdollisesta tulosta.

Toisen koulutuskerran lopuksi osallistujaryhmä siirtyi Sedun Suupohjantien yksikön hiljattain valmistuneisiin keittiötiloihin ja valmisti pareittain ennalta määritellyt ruokalajit. Tehtävänä oli valmistaa muun muassa naudan pihviä kahvilla, kanelilla ja suklaalla maustettujen kastikkeiden kera, broileria sinappikastikkeella, sekä sitruunan ja limen kuorilla maustettua kaurarisottoa. Maustaminen ja uudet mausteet; kuten Maldon suola, sitruunasoijakastike ja natriumglutamaatti, kiinnostivat osallistujia erityisesti. Esimerkiksi kasvissosekeittoon käytettiin monipuolisesti erilaisia kasviksia; kuten fenkolia, jolloin makua syntyi luonnollisesti ja suolan sijasta keitto voitiin maustaa vain herkkusienen makuisella soijakastikkeella. Peltokoski kannusti ryhmää käyttämään myös tilliä rohkeammin ja osallistujat kokeilivatkin myös perinteisiä lihapullia tillillä maustettuna.

Lopputuloksena syntyi useita erittäin maukkaita ruokalajeja, jotka herättivät osallistujissa paljon keskustelua. Vaikka osaa resepteistä ei koettu suurkeittiöön soveltuvaksi, ammattilaiset lupasivat viedä niitä kotikeittiöön testattavaksi. Osallistujat kokivatkin erittäin mielekkääksi sen, että he pääsivät kokeilemaan omasta työstä poikkeavaa ruoanvalmistusta ja oppimaan uusia asioita.

Heli Nevala
Harjoittelija, TKI

 

Blogi on osa Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO-hanketta, jota rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi ja
Projektiasiantuntija Minna Luomanen I p. 040 868 0735 I minna.luomanen@sedu.fi

Hankkeen verkkosivut: Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO – SeAMK Projektit.