Urapolun rakentaminen majoitus-, ravitsemis-, matkailu- tai tapahtuma-aloilla
Syksyllä 2023 OSMO-hanke järjesti Osaamisella onnistumisiin! -verkostoitumistapahtuman, joka oli suunnattu kaikille majoitus-, ravitsemis-, matkailu- ja tapahtuma-aloilla toimiville ja näistä aloista kiinnostuneille. Seinäjoelle, Piirin Seuralaan, kokoontui lähes 60 alojen tekijää tai työnhakijaa, sekä yritysten, koulutuksen ja eri sidosryhmien edustajaa verkostoitumaan sekä keskustelemaan ja kuulemaan ajankohtaisista teemoista aloilla.
Yksi tapahtuman mielenkiintoisimmasta osiosta oli paneelikeskustelu, jossa aiheena oli: Millaista osaamista aloilla tarvitaan – nyt ja tulevaisuudessa? Keskustelun yhtenä tavoitteena oli antaa osviittaa ja inspiraatiota niin alalla jo työskenteleville kuin uusillekin tulijoille siitä, mihin suuntaan omaa osaamista kannattaisi kehittää ja miten rakentaa omannäköistä urapolkua majoitus-, ravitsemis-, matkailu- tai tapahtuma-alalla.
Tapahtuman paneelikeskustelijoina olivat:
Elina Mäki-Opas. Matkailu- ja ravitsemisalan toimialapäällikkö Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa. Yli 20 vuoden kokemus erilaisten ravintolakonseptien johtamisesta ja kehittämisestä S-ryhmällä.
Juulia Soidinaho. Teatteri Hysterian ja ravintola Verstaan yrittäjä. Kokenut teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka on puolisonsa kanssa vilkastuttanut Seinäjoen kulttuuri- ja ravintolatarjontaa.
Petteri Lehtola. Selmu ry:n toiminnanjohtaja ja kulttuurituottaja, joka vastaa elävän musiikin ja tapahtumien järjestämisestä Rytmikorjaamolla.
Pirjo Kujanpää. Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Seinäjoen kaupungilla. Vastaa kaupungin ruoka- ja siivouspalveluiden tuottamisesta 270 työntekijän voimin.
Timo Mäkinen. Ravintolatoimen kehitysjohtaja Härmän Kylpylässä. Toiminut myös elintarvikealalla valmisruokien sopimusvalmistuksen tuotekehityspäällikkönä.
Ville Koivisto. Provinssin festivaalijohtaja ja entinen vastaava tuottaja. Palkittu, pitkän linjan tapahtuma-ammattilainen, joka on ollut järjestämässä myös useita stadionkonsertteja.
Paneelikeskustelun antia
Panelisteja yhdistivät uratarinat, jotka olivat saaneet alkunsa keittiön tai tapahtumien ”hanttihommista”, joista he olivat hypänneet askel kerrallaan kohti isompia saappaita. Lähes jokainen panelisti korostikin sitä, miten tärkeää uran rakentamisen kannalta on ollut se, että on toiminut käytännön työssä ja siten luonut vankan ymmärryksen asiakasrajapinnassa työskentelystä. Muodollinen koulutus ei ole panelistien mukaan näillä aloilla välttämättömyys, jos vain intohimoa tekemiseen ja työn kautta oppimiseen löytyy. Osa panelisteista oli taas ehtinyt kouluttaa itseään useampaankin kertaan, jopa eri aloille. Opiskelusta he kertoivat hakeneensa ennen kaikkea vaihtelua omaan työhön. Yhdestä asiasta panelistit olivat kuitenkin samaa mieltä; jatkuva oppiminen on välttämätöntä – tapahtuu se sitten koulutuksen kautta tai työn ohessa.
Panelistien mukaan majoitus-, ravitsemis-, matkailu- ja tapahtuma-alan osaajille on Etelä-Pohjanmaalla yrityksissä tarvetta. Työpaikkoja on monipuolisesti tarjolla; osaajia tarvitaan julkisella puolella päiväkotien, koulujen ja sairaalan ruokapalveluihin, hotelleissa esimerkiksi aamupalatarjoiluun, ravintoloissa lounas- ja illallisvuoroihin kokeiksi ja salivuoroihin, kylpylään monipuolisiin tehtäviin, yökerhoihin tarjoilijoiksi tai baarimestareiksi, sekä moniosaajia erilaisiin tapahtumiin. Esimerkiksi Provinssiin yksistään ravitsemisalan työntekijöitä tarvitaan useita satoja, mutta työtehtävät ovat lyhytkestoisia.
Panelistien mukaan esimiehet arvostavat kyseisillä aloilla usein moniosaajuutta, joka mahdollistaa sen, että työntekijä voi siirtyä yrityksen sisällä vaihteleviin tehtäviin. Tämä tuo kaivattua joustoa työpaikoille, joissa tilanteet saattavat vaihdella nopeastikin. Toisaalta tiettyihin tehtäviin tarvitaan myös vankempaa kokemusta; esimerkiksi ravitsemisalalla ammattitaitoisista kokeista on ollut pulaa, ja usein muitakaan kädentaitoja vaativia tehtäviä ei voi oppia kuin tekemällä. Ammattikeittiöiden tekniikan kehittyessä ravitsemisalalla tarvitaan myös ymmärrystä uusimmista laitteista ja välineistä. Hyvät vuorovaikutustaidot puolestaan ovat panelistien mukaan tärkeitä alalla kuin alalla. Esihenkilötyö taas vaatii perehtymistä johtamiseen ja työhyvinvointiin, jotta alojen pitovoima pysyy hyvänä.
Majoitus-, ravitsemis-, matkailu- ja tapahtuma-aloilla työskentelyn parhaina puolina panelistien keskustelussa nostettiin esiin muun muassa se, että työ on usein vaihtelevaa ja aloilta löytyy työvuoroja monelle eri päivärytmille. Tämä palvelee pääsääntöisesti kaiken ikäisiä työntekijöitä. Nuoria ei useinkaan haittaa iltapainotteinen työ, jossa aamulla saa nukkua pitkään. Toiset taas nauttivat viikonlopputöiden mahdollistamista arkivapaista. Festivaalien tai muiden tapahtumien parissa työskentelevät pääsevät usein kiertämään työn perässä ympäri Suomea. Julkisen puolen ruokapalveluista löytyy puolestaan päivätöitä arkirutiineja kaipaaville.
Tärkeänä piirteenä majoitus-, ravitsemis-, matkailu- ja tapahtuma-aloilla työskentelyssä nähtiin myös hyvät etenemismahdollisuudet heille, joita kehittyminen omassa työssä tai esimerkiksi esihenkilönä kiinnostaa. Monessa alan työpaikassa työtä tehdään tiiviisti tiimissä ja hyvälle esihenkilölle on aina tilausta. Asiakaspalvelualalla työ on myös merkityksellistä. Esimerkiksi ravitsemisalan työssä arvokasta voi olla hyvästä ruoasta kiittävä päiväkodin lapsi. Työssä pääsee myös mukaan asiakkaiden erityisiin juhlahetkiin. Ja mikä tunne mahtaa olla festivaaliviikonlopun jälkeen, kun 77 000 festivaalivierasta on onnistuneesti ruokittu. Panelistien sanoin; majoitus-, ravitsemis-, matkailu- ja tapahtuma-aloilla kelloa ei myöskään tarvitse vilkuilla, koska yksikään päivä ei ole samanlainen!
Houkuttaisiko Sinua omannäköisen urapolun rakentaminen näillä aloilla? 😊
Heli Nevala ja Anne-Mari Latvala
Blogi on osa Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO-hanketta, jota rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi
Projektiasiantuntija Minna Luomanen I p. 040 868 0735 I minna.luomanen@sedu.fi
Hankkeen verkkosivut: Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO – SeAMK Projektit.
#osallistujalähtöinen #moniammatillinen #koulutuspolku #OSMO