Ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamallin pilotointi starttasi käyntiin
Vetovoimaa ruokapalvelualalle -hankkeen kehittämä ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamallin pilotointi starttasi 3.10.2022. Uuden toimintamallin tavoitteena on lisätä vuorovaikutusta opiskelijan, työnantajan ja oppilaitosten välillä ruokapalvelualan koulutuksessa.
Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman VeRa-hankkeen päätoteuttaja organisaatio on Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana on Sedu. Ruoka- ja yrittäjyysstudioiden opetukseen osallistuvat SeAMKin restonomiopiskelijoita ja Sedun Annosruokien valmistuksen à la carte -opiskelijoita.
– Tiivistynyt yhteistyö kehittää opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia sekä varmistaa alan koulutusten työelämävastaavuutta. Samalla koulutusorganisaatioiden välinen yhteistyö lisääntyy ja tukee näin alan pitkäjänteistä kehittämistä, kertoo VeRa-hankkeen projektipäällikkö Päivi Pölkky.
Toimintamallia on ollut suunnittelemassa VeRan tiimi, johon kuuluu myös molempien organisaatioiden opettajia. Opintokokonaisuus on lisätty Moodleen, jossa on digitaalista materiaalia kuuteen teemaan mm. ennakkotehtäviä, videoita, jälkitehtäviä ja lähdemateriaalia.
Ensimmäinen studio käynnistyi 3.10.2022 Sedu Suupohjan keittiön tiloissa. Päivän teemana oli kylmät alkuruuat. Ensimmäisen opintokokonaisuuden oli suunnitellut keittiömestari Atte Westerlund. Hän ohjeisti opiskelijoita alkuruokien valmistuksessa itse tuottamiensa reseptien mukaisesti. Opiskelijat toimivat pareittain, yksi molemmista organisaatioista. Pari toteutti yhden alkuruuan koko ryhmälle. Alkuruokina oli mm. siikacevicheä, silliä ja mätiä sekä mintulla maustettua hernekeittoa. Opiskelijat työskentelivät innokkaasti ja ruokien esivalmistelun jälkeen Atte Westerlund ja opiskelijat perehtyivät alkuruokien esillelaiton vaihtoehtoihin ja vertailivat niitä.
He miettivät myös, kuinka annos tuodaan esille, millaisia erilaisia koristelutapoja voidaan käyttää ja millaiseen tilanteeseen kukin annos sopii. Sedun tieto- ja viestintäalan opiskelijoita ja opettaja kuvasivat studiotyöskentelyn. Kuvia ja videoita on tarkoitus käyttää jatkossa hyödyksi.
Studiopäivän lopuksi maistelimme ja arvioimme kylmät alkuruoka-annokset yhdessä. Annokset olivat kauniisti esillä ja sen lisäksi erittäin maukkaita. Ruokailun lomassa keittiömestari kertoi omasta urastaan, työpäivästään Almassa, hyvän työntekijän ominaisuuksista ja ruokapalvelualan tulevaisuuden suunnasta. Opiskelijat esittivät hänelle kiinnostavia kysymyksiä ja olivat kiinnostuneita tulemaan seuraaviinkin studiokertoihin.
Päivi Pölkky
projektipäällikkö
VeRa-hanke