Monipuolista koulutusta ja kokemusta ruokapalveluiden parissa | SeAMK.fi

Monipuolista koulutusta ja kokemusta ruokapalveluiden parissa

Nuori nainen, jolla on tummat puolipitkät hiukset, katsoo hymyillen kameraan.

Olen Minttu Antola, 28 vuotta. Perheeseeni kuuluu aviomies sekä 2-vuotiaan tytön ja tälle pian syntyvän pikkuveljen äiti. Kotoisin olen Keski-Pohjanmaalta Kokkolasta, ja nyt kotipaikka on Sastamalassa, jossa ovat koti ja työt.

Aloitin restonomiopinnot (palvelujen tuottaminen ja johtaminen) lukiopohjalta vuonna 2013. Valmistuin keväällä 2018. Painotin opinnoissani palvelujen johtamista, ravitsemuksellisuuden kehittämistä sekä palveluliiketoiminnan kehittämistä. Täydensin opintojani Itä-Suomen avoimen yliopiston ravitsemustieteen perusopinnoilla.

Opintojen aikaiset harjoittelut

Perusharjoittelun toteutin Kokkolan suomalaisen seurakunnan keittiöllä. Perusharjoitteluni tavoitteena oli saada käytännön työtä ruohonjuuritasolla. Harjoittelu tarjosi leipomista, ruoan valmistamista erilaisiin tilaisuuksiin sekä tapahtumiin sekä yleistä keittiötilojen puhtaanapitoa ja omavalvonnan seuraamista. Harjoittelun seurauksena sain kesätyöpaikan ja viikonloppusijaisuuksia.

Erikoistumisharjoitteluun sain hyödynnettyä projektityötäni festaritapahtumassa, joka järjestetään vuosittain Turussa. Toimin tehtävässä useana vuonna ruokapalvelupäällikkönä. Itse tapahtuma kestää viikonlopun ajan ja tapahtumaan osallistuu vuosittain yli 20 000 henkeä. Minun vastuullani oli kokonaisuudessaan järjestää tapahtuman ruokailut. Työtehtäviin kuului mm. hankintojen kilpailuttaminen ja tilaaminen, tapahtumaan keittiön rakentaminen, ruokalistan ja erityisruokavalioiden suunnittelu, omavalvontasuunnitelman laatiminen sekä ylipäätänsä vastuu ruokailujen sujumisesta, ruoan valmistuksesta ja tarjoilemisesta asiakkaille. Työ oli samaan aikaan monipuolista, haastavaa ja jännittävää, mutta henkisesti myös todella raskasta. Paineet onnistua oli kovat. Tässä tehtävässä opin erityisen paljon suunnitelmallisuutta, organisointi- ja paineensietokykyä sekä verkostoitumisen merkityksen. Tämä tehtävä oli minulla ”sivutyönä” useamman vuoden ajan. Se oli erityisen hieno kokemus ja sen avulla olen luonut suhteet esimerkiksi Suomen ruokataloihin sekä tukkuihin ja muihin alan toimijoihin.

Työura alkoi 4H-yrityksestä

Koko opiskelujen ajan minulla oli 4H-yritys, jonka painotus oli tilaustarjoiluissa. Leivoin ja valmistin ruokaa tilauksesta erilaisiin tapahtumiin, juhliin ja tilaisuuksiin. Järjestin myös leivontakursseja. Yrittäjyys oli tuolloin yksi oiva tapa rahoittaa opintojani. Sain itse valita työaikani, joka oli suuri etu opiskelijalle. Silloin kun opiskeluissa oli kevyempää, saatoin haalia tilauksia niin paljon kuin jaksoin tehdä. Kun taas kursseja oli samaan aikaan paljon ja aiheet haastavia, vähensin tilausten määrää ja opettelin sanomaan EI.

Opinnäytetyöni tein Turussa Arkealle. Arkea tuottaa julkisia ruoka-, puhtaus-, ja kiinteistöhuoltopalveluja Varsinais-Suomen alueelle. Työskentelin viimeisen opiskeluvuoteni Arkealla kokkina suuressa tuotantokeittiössä. Muutin tuolloin Turkuun, kun kontaktitunnit Seinäjoella oli käyty. Sain kokopäivätyön, joten opintoni viivästyivät. Toisaalta sain Arkealta näkemyksen siihen mitä julkisten ruokapalvelujen tuottaminen suuressa kaupungissa käytännössä on. Valmistusmäärät, tilat, koneet ja laitteet ovat aivan omaa luokkaansa.

Tavattuani sastamalaisen mieheni, päätimme asettautua Pirkanmaalle. Sain heti vakituisen työn Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelu Servi Oy:lta. Se tuottaa ruoka- ja puhtauspalveluja Sastamalan kouluihin ja päiväkoteihin, paikalliseen aluesairaalaan, reiluun kymmeneen hoivakotiin, toimintakeskuksiin, henkilöstöravintoloihin sekä se tuottaa myös jaettavia kotipalveluaterioita. Ruokapalveluista nauttii päivittäin 5500 asiakasta. Aloitin yrityksessä ensin kokkina. Se on erinomainen tapa saada yrityksessä jalan sija, mielestäni olennaista on aina tietää ensin mitä kentällä tapahtuu. Siellähän se asiakkaan kanssa tapahtuva kosketuspinta on. Pian pääsin hakemaan avointa tuotekehittäjän ja ruokalistasuunnittelijan työtehtävää. Sain työn ja sitä tehtävää olen nyt tehnyt useamman vuoden ajan. Päätehtäväni on suunnitella kuuden viikon kiertäviä ruokalistoja vauvasta vaariin. Asiakaskunta on erittäin laaja ja haastava, mutta se tekee siitä todella mielenkiintoisen. Olen vastuussa myös kaikesta reseptiikasta sekä olen mukana kilpailuttamassa elintarvike- ja laitehankintoja. Vuoden aikoihin kuuluvat erilaiset teemat ja juhlat rytmittävät mukavasti arkea. Työhön kuuluu myös erilaisia muita suunnittelu- ja asiantuntijatehtäviä.

Työn ohessa olen opiskellut dieettikokin erikoisammattitutkinnon, koska erityisruokavaliot ovat niin iso osa ruokalistojen suunnittelua.

Koronavuosi 2020 oli poikkeuksellisen raskas työni osalta. Etäkoulut, karanteenit, ruokakassit, ruokailuiden suunnittelu uudelleen turvavälejä noudattaen ja hätäruokalista ovat opettaneet paljon uutta. Ison tuotantokeittiön ja kymmenien palvelukeittiöiden henkilökunnan jatkuva tiedottaminen ja uusien ohjeiden perehdyttäminen vie älyttömästi aikaa. Ja kaikki on tapahtunut etänä, työskentelin suurimman osan vuodesta 2020 kotoa käsin. Lopulta koen, että tämäkin kokemus on rikkaus ja vie tulevaisuudessa eteenpäin.

SeAMKin vahvuudet

Vaikka opiskeluni hieman pitkittyivät, olen ollut iloinen siitä, että olen uskaltanut hypätä moneen mukaan. Useita ovia on auennut. Seinäjoen ammattikorkeakoulun yksi vahvuus on ollut siinä, että jokainen voi toteuttaa opintojansa yksilönä. Jatkuva yhteistyö työelämän kanssa on koulun vahvuus. Se motivoi siihen ajatukseen, että minullekin löytyy työpaikka alan ammattilaisena. Opetus oli laadukasta, monipuolista ja sitä saattoi räätälöidä kiinnostuksen kohteiden mukaan. Ilo oli myös huomata, että kansainvälisyyttä painotettiin paljon. Seinäjoki kaupunkina on monipuolinen, jos kiinnostusta ja innostusta on esimerkiksi urheilua ja muuta kulttuuria kohtaan.

Jossain kohtaa suoritan YAMK- tutkinnon ja ehdottamasti Seinäjoki on se paikka, jossa sen teen, vaikka Tampere olisikin lähempänä. Terveisiä Seinäjoelle, on sielä komiaa!