Hei sinä tekniikan opiskelua harkitseva nuori!
Nimeni on Riku Hietarinta ja koulutukseltani olen automaatiotekniikan insinööri. Kun olin itse toisen asteen opintojen parissa, pohdin tulevaa ja erilaisia opiskeluun liittyviä vaihtoehtoja. Olin jo mopoikäisenä aloittanut työskentelyn erilaisissa asiakaspalvelullisissa tehtävissä, joten luonnollisesti kaupan alaan liittyvät vaihtoehdot, kuten tradenomiopinnot, kiinnostivat. Tiesin kuitenkin, että haluan työskennellä jollain tavalla uusien teknologioiden parissa, joten päädyin valitsemaan liiketalouden sijasta tekniikan opinnot. Seinäjoen ammattikorkeakoulussa oli mahdollisuus suorittaa osana automaatiotekniikan opintoja ”kaksoistutkinto”, joka tarkoitti käytännössä opintojen kolmantena vuonna muuttamista Saksaan ja vuoden mittaista opiskelijavaihtoa Aschaffenburgin kaupungissa Etelä-Saksassa. Tämä mahdollisuus houkutteli valtavasti, joten päädyin hakemaan automaatiotekniikan koulutuslinjalle.
Päästyäni sisään opinnot alkoivat melko nopeasti käytännönläheisillä toteutuksilla, ja jo ensimmäisenä opiskeluvuotenani sain kosketuksen nykyiseen työnantajaani. Eräässä kouluprojektissa nimittäin päätimme muutaman luokkakaverini kanssa toteuttaa kurssilla vaaditun projektin normaalista poiketen ja saimme käyttöömme koululta 3D-tulostimen. Kyseisellä laitteella perehdyimme teknologiaan ja lopulta suunnittelimme, tulostimme ja rakensimme mobiililaitteella ohjattavan tarttujarobotin, jonka osat olivat yli 90-prosenttisesti 3D-tulostettu. Kyseinen projekti siivitti meidän projektitiimimme opintoja myös toisena opiskeluvuotena, jolloin osallistuimme erään ison teollisen yrityksen innovaatiokilpailuun. Kilpailun aikana hyödynsimme jälleen 3D-tulostusteknologiaan ja teimme tiivistä yhteistyötä 3D-tulostimia valmistavan nykyisen työnantajani, miniFactory Oy:n, kanssa. Kilpailun loputtua meillä oli käsissämme 3D-tulostettu ja etäohjattava drone, jolla pystyi laserskannaamaan ympäristöjä. Tällä keksinnöllä osallistuimme myös Inssiforum-innovaatiokilpailuun, jonka lopulta voitimme.
Pikakelauksella nykyhetkeen…
Istun omassa toimistossani miniFactory Oy:n toimitiloissa ja pohdiskelen omaa polkuani tänne. Olen älyttömän tyytyväinen valinnastani opintojeni suhteen. Ilman teknologista ymmärrystä, en olisi ikinä päätynyt työskentelemään Suomen johtavan teollisia 3D-tulostimia valmistavan yrityksen asiantuntijana. Ja vaikka valitsin tekniikan opinnot, se ei poissulkenut kaupallisen toiminnan oppimista ja asiakasrajapinnassa työskentelyä. Nykyisessä työssäni vastaan teknisten tukipalveluiden lisäksi teollisten laitteiden myymisestä, kouluttamisesta ja asiakastyytyväisyyden ylläpitämisestä. Lisäksi jatkoin opiskelujani Seinäjoen ammattikorkeakoulusta saatujen erinomaisten lähtökohtien avulla tuotantotalouden maisteriopintoihin Tampereelle.
Nykypäivän alati muuttuvassa maailmassa ei ole välttämättä enää yhtä polkua ja koulutusta, jolla työllistyy varmasti ja jonka parissa tulisi muuttumattomana viettämään työuransa aina eläkepäiviin saakka. Koenkin siis elintärkeänä, että Suomeen saadaan uusia teknologioiden osaajia, jotka ovat ammattilaisia omaksumaan uutta. Sillä he, jotka osaavat kehittää ja omaksua uutta, ovat vahvoilla nykypäivän työmarkkinoilla, johon muodostuu jatkuvasti uusia tehtäviä, joita ei vielä viisi tai kymmenen vuotta sitten ollut edes olemassa.
Jos olisin vakavissani sanonut kymmenen vuotta sitten, että tulen olemaan ”isona” 3D-tulostuksen tekninen asiantuntija, en olisi edes itse tiennyt, mistä on kyse. Tämä onkin mielestäni oiva osoitus siitä, miten tärkeää on kehittää jatkuvasti itseään ja hankkia parhaat mahdolliset työkalut itsensä kehittämiseksi. Teknologioiden osaajat eivät varmasti jää jalkoihin tässä kehityksessä, sillä he ovat niitä, jotka puskevat tätä kehitystä eteenpäin ja samalla saavat siis ensikäden tiedon tulevista muutoksista.
Omassa työssäni pääsen luomaan ja toimittamaan maailmaan valmistusteknologiaa, joka mullistaa toimitusketjut. Suuret yritykset, kuten lento-, juna- ja laivayhtiöt, ympäri maailman voivat tulevaisuudessa luopua valtavista varastoistaan ja tavaran liikutteluun tarvittavista resursseista, jotka saastuttavat merkittävästi meidän maailmaamme. Tulevaisuudessa kappaleet voidaan valmistaa 3D-tulostamalla paikallisesti ja ekologisesti. Lisäksi tulostamalla valmistetut kappaleet ovat usein kestävämpiä ja kevyempiä verrattuna nykyisiin tuotteisiin. Meidän toimittamillamme 3D-tulostimilla on voitu valmistaa vallitsevan pandemian aikana puuttuvia osia esimerkiksi lääketeollisuuteen, jotta valtavaan kysyntään on pystytty vastaamaan.
Jos tämä teksti sai sinut pysähtymään ja miettimään edes hetkeksi, olet juuri oikea henkilö hakemaan tekniikan opintojen pariin. Valitse niin ja osallistu tulevaisuuden muuttamiseen yhdessä muiden tekniikan ammattilaisten kanssa.
Riku Hietarinta, SeAMK alumni
Technical Specialist
miniFactory Oy Ltd