Elämäni paras kurssi | SeAMK.fi

Elämäni paras kurssi

Ihmisiä istuu ja seisoo Porto-sanasta muodostuvassa maamerkissä.
European Innovation Academy on maailman suurin, vuosittain Portugalin Portossa järjestettävä yrittäjyyskurssi, johon osallistuu noin 500 opiskelijaa ympäri maailmaa peräti 70 eri maasta.

Olen Jere Männikkö, kohta kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Seinäjoelta. Halusin tehdä palveluksen European Innovation Academy -kurssista kiinnostuneille opiskelijoille kirjoittamalla blogin aiheeseen liittyen, samalla vastaten niihin kysymyksiin, joita itselläni oli mielessä ennen kurssille lähtemistä. Toivottavasti tykkäät lukemastasi ja tämän myötä innostut hakemaan kurssille tulevaisuudessa!

Kurssi täynnä tunteita äärimmäisen kilpailullisessa ympäristössä

Lyhyesti tiivistettynä European Innovation Academy on maailman suurin, vuosittain Portugalin Portossa järjestettävä yrittäjyyskurssi, johon osallistuu noin 500 opiskelijaa ympäri maailmaa peräti 70 eri maasta. Kurssin tarkoituksena on ratkoa startup-yritysideoita joko oman idean pohjalta tai vaihtoehtoisesti pääset työstämään jonkun toisen ideaa.

Kolmen viikon aikana osallistuttiin mentoreiden huippuluennoille, keksittiin tiimissä tuote, jonka pohjalta rakennettiin mm. prototyyppi, erilaiset strategiat sekä budjetti. Kurssin lopuksi idea esitettiin oikeille sijoittajille, jotka kyselivät kiperiä kysymyksiä sekä antoivat palautetta ideaan liittyen. Parhaimmat tiimit palkittiin kurssin lopuksi rahallisin palkinnoin. Kaiken lisäksi kurssin suorittamisesta saa 6 opintopistettä!

Miksi hain mukaan kurssille?

Yrittäjyys on kiehtonut itseäni pidemmän aikaa, jonka takia ylipäätään hain Seinäjoen ammattikorkeakouluun vuoden 2021 yhteishaussa. Tiesin jo entuudestaan, että koulu on melko yrittäjäpainotteinen. Tykkään haastaa itseäni asettautumalla epämukavuusalueelle ja koen suoriutuvani melko hyvin paineen alla. Luin sähköpostiviestin kurssiin ja sen sisältöön liittyen ja kiinnostuin välittömästi, olihan kyseessä startup-yrittäjyyteen liittyvä kurssi, jota mainostettiin ainutlaatuisena kurssina. Kurssille hakemisen päätöstä helpotti se, että olen ollut aikaisemminkin ulkomailla muutamaan otteeseen lyhyemmissä vaihdoissa, joten eri taustoista tulevien ihmisten kanssa työskentely ei ollut täysin vierasta asiaa. Joitain se saattaa aivan ymmärrettävästi jännittää.

Hain kurssille ystäväni Ronin kanssa ja satuimme kummatkin pääsemään kurssille, joka oli aivan loistava asia. Kurssille lähdimme Seinäjoelta seuraavalla kokoonpanolla: Jere Männikkö, Roni Latikka ja Mika Harju. Erityinen kiitos Seinäjoen ammattikorkeakoulun henkilökunnalle ja niille henkilöille, jotka tekivät päätökset hakijoista, en olisi voinut toivoa parempaa seuraa ikimuistoiselle kurssille Seinäjoelta!

Kolme henkilöä istuu seinän syvennyksessä.
Roni Latikka, Jere Männikkö ja Mika Harju lähtötunnelmissa Seinäjoella.

Prosessi kurssille pääsemisen jälkeen

Kun valintaprosessi oli vihdoin saatu päätökseen, tuli valituksi tulleille sähköpostiin onnitteluviesti koulun henkilökunnalta. Paria kuukautta ennen kurssille lähtöä kävimme lyhyehkön Teams-palaverin henkilökunnan ja muiden Suomesta lähtevien korkeakouluopiskelijoiden kanssa, jossa mm. esittelimme itsemme toisillemme ja vaihdoimme yhteystietoja.

Noin kuukautta ennen kurssin alkua meille järjestettiin webinaari, jossa käytiin kurssin sisältöön liittyviä asioita läpi kaikkien valituksi tulleiden opiskelijoiden kanssa. Tällöin sai myös kysyä kysymyksiä kurssiin liittyen, jos jotain oli mielen päällä. Webinaari nauhoitettiin, joten jokainen pystyi katsomaan sen jälkikäteen, mikäli ei jostain syystä pystynyt osallistumaan siihen.

Sähköpostiin tuli melko tasaiseen tahtiin EIA:n henkilökunnalta jotain viestiä. Välillä täytyi täyttää jonkinmoista lomaketta, välillä tuli jotain infoa kurssiin liittyen. Hieman alle 2 viikkoa ennen kurssille lähtöä rupesi tulemaan materiaalia, jota oli hyvä käydä läpi ennen kurssille lähtemistä. Materiaalissa oli mm. kirjallisuutta, videoita, yrityssanastoa ja artikkeleita kurssiin ja sen tekemiseen liittyen. Tuskin kukaan kaikkea kerkesi lukemaan, etenkin jos oli töissä kesällä, mutta oli hyvä tietää jotain asioista ennen kuin se kuuluisa h-hetki iski.

Noin puolitoista viikkoa ennen kurssille lähtemistä avattiin Slack-sovellukseen kolme eri kanavaa. Ensimmäisellä kanavalla oli tiedotteet kurssiin ja aikatauluun liittyen. Toisella kanavalla sai kysyä kysymyksiä, mikäli sellaisia tuli mieleen. Kolmas kanava oli avoin keskustelulle, jossa pystyi mm. esittelemään itseään ja taitojaan tai mahdollista omaa yritysideaa.

Alkuun tietenkin jännitti, että mitä tulevat kolme viikkoa Portossa tuo tullessaan. Tiesin ennakkomateriaaleista ja ennen kurssin alkua pidettyjen webinaarien infopläjäyksistä, että kurssi tulee olemaan haastava ja sen suorittaminen vaatii työtä sekä itsensä likoon pistämistä. Päivien pituudet vaihtelivat jonkin verran ja ne olivat tyypillisesti aamukymmenestä aina iltakuuteen saakka, jonka jälkeen alkoi vapaa-aika.

Kaiken alku

Kurssi lähti käyntiin sunnuntaina 16.7.2023 luennolla, jossa kerrottiin tulevasta kolmesta viikosta ja jokaisen viikon teemasta.

Kurssin sisältö esiteltynä.
Kurssin sisältö selitettynä englanniksi.

Tämän setin jälkeen aloitimme kurssin Problem Expolla, jossa kerrottiin oma mahdollinen yritysidea messutyylisessä tapahtumassa ja koitettiin rekrytä omaan tiimiin eri osaajia tai vaihtoehtoisesti pääsit myymään omaa osaamista jollekin, jolla oli oma yritysidea. Tiimiin tarvittiin viisi eri osa-alueen osaajaa ja roolit käytännössä olivat toimitusjohtaja (CEO), taloushallinnon osaaja (CPO), markkinointivastaava (CMO), suunnittelija (CDO) ja ohjelmistokehittäjä (CTO).

Yritimme Ronin kanssa saada omaa tiimiä kasaan ja Mika vastaavasti omaan ideaansa. Aikaa oli rajallisesti ja tässä kohtaa pääsimme ensimmäistä kertaa pitchaamisen makuun. Moni sai tiimin kasaan, mutta yhtä lailla moni jäi ilman tiimiä ensimmäisen päivän jälkeen. Mika liittyi toisen opiskelijaporukan ideaan, mutta minä ja Roni jäätiin ilman tiimiä. Seuraavana päivänä oli mentoreiden järjestämä ”klinikka”, jossa kasattiin tiimejä. Olimme Ronin kanssa luovuttaneet oman idean suhteen ja olimme hyväksyneet, että menemme eri tiimeihin, kunnes satuimme törmäämään yhdysvaltalaiseen ja montenegrolaiseen opiskelijaan, joilla oli itseämme hyvin kiinnostava idea. Mielenterveysongelmat, yksinäisyys ja elämäntavat: miten ihmisiä saataisiin kannustettua liikkumaan ja viettämään aikaa yhdessä niin, että ihmiset pysyisivät motivoituneena ja saisivat rahanarvoisia etuja sovellusta käyttämällä. Napakymppi! Juuri tämän tyylistä projektia halusin ehdottomasti lähteä työstämään ja päädyimme monen mutkan kautta lopulta Ronin kanssa samaan tiimiin, vaikka se ei ollut missään nimessä itsestäänselvyys saatika välttämättömyys enää tuossa vaiheessa.

Roolit yrityksessä

Ronista tuli markkinointivastaava. Itselleni napsahti suunnittelijan paikka tiimistä. Vaikka minulla ei käytännössä ollut minkäänlaista kokemusta suunnittelijan työtehtävistä, niin menin avoimin mielin sillä mentaliteetilla, että haluan oppia uusia asioita, oli paikka mikä hyvänsä. Sovimme tiimissä, että kaikki auttaa toisiaan tarpeen tullessa. Niin myös tehtiin ja aika paljon tehtiin myös ristiin hommia. Yhteinen työskentely toimi ja usein päivän tehtävät tuli tehtyä suunniteltua aikataulua nopeammin.

Yritys ja sen vaiheet

Annoimme tiimillemme nimeksi Reconnect. Tiimimme kasattiin neljästä eri maasta tulleista ihmisistä, Portugalista, Yhdysvalloista, Montegrosta sekä Suomesta. Reconnect oli tiimi, jossa oli hyvä olla ja tehdä asioita.

Ensimmäisellä viikolla lähdimme selvittämään eri tavoin, minkälaiset ihmiset kuuluvat kohderyhmäämme ja selvitimme potentiaalisilta asiakkailta, voisiko tällaiselle tuotteelle olla kysyntää markkinoilla ja millä hinnalla ja tavalla tuotetta myytäisiin asiakkaalle. Listasimme tuotteelle ominaisuuksia EpiProduxiin, haastattelimme kohderyhmäämme kaupungissa ja kuuntelimme heidän ongelmiaan, jonka pohjalta rakensimme prototyypin apillemme.

Toisella viikolla keskityimme markkinaan ja markkinointiin sekä brändin luomiseen. Markkinointisuunnitelma ja -kampanja tuli olla valmis ennen perjantaina järjestettävää Startup Expoa, jossa esiteltiin messutyylisessä tapahtumassa kaikki siihen mennessä aikaiseksi saatu muille opiskelijakollegoille, mentoreille, sijoittajille sekä julkiselle yleisölle. Startup Expossa oli tarkoitus pyrkiä saamaan sähköposteja sellaisilta ihmisiltä, jotka olisivat valmiita käyttämään sovellusta. Tarvitsimme vähintään 300 sähköpostia alle viikossa, että meillä olisi edes mahdollisuus päästä Grand Pitchiin eli kymmenen parhaan joukkoon kurssin lopussa. Alussa sähköposteja oli melko hankalaa saada, mutta lopputulos oli huikeat 376 sähköpostia deadlineen mennessä – ideasta siis tykättiin! Tässä linkki projektiin, alhaalla on prototyyppi apistamme.

Kolmantena ja viimeisenä viikkona teimme laskelmia siitä, paljonko apin tekeminen voisi maksaa kaikkine kuluineen ja paljonko tarvitsemme rahaa potentiaalisilta sijoittajilta tulevien vuosien investointeja varten. Laskimme myös realistisesti saavutettavan markkinan koon ja minkälaista kasvua olemme lähdössä hakemaan yrityksellemme. Viimeisellä viikolla valmistauduttiin myös sijoittajille vedettävään esitykseen harjoittelemalla pitchauspuhetta sekä tekemällä esitys dioineen valmiiksi. Perjantaina oli kurssin viimeinen päivä ja esitimme asiamme sijoittajille. Tiimimme yhdysvaltalainen opiskelija veti aivan käsittämättömän hyvän puheen ja vastasi vaikeisiin kysymyksiin jäätymättä, uskomaton suoritus! Valitettavasti loistavasta esityksestä huolimatta emme päässeet kymmenen parhaan joukkoon. Ainoastaan yksi Suomesta lähteneistä opiskelijoista pääsi Grand Pitchiin, joka vedettiin yli 500 ihmisen yleisölle historiallisessa Palace De Bolsassa.

Yksi henkilö puhuu yleisön edessä huoneessa.
Talousasioihin perehtynyt mentori antaa ohjeita, miten laskea budjettia ja hinnoitella omaa tuotetta.

Kustannukset ja majoitus

Käytännössä opiskelijoiden kustannuksiksi jäivät asunnon hankinta kolmen viikon ajalle, ruoat sekä lennot edestakaisin. Koulu maksoi osallistumismaksun, joka oli lähes 2 000 euroa. Kaikki kurssille valitut oppilaat saivat 500 euroa matkarahaa, joka helpotti lentokustannuksia.

Minä, Roni ja Mika asuttiin kurssin järjestäjän tarjoamassa majoituksessa, joka sisälsi jokaiselle oman ilmastoidun huoneen, suihkun, koulupöydän ja yhteisen keittiön. Yhteiseen käyttöön kuului biljardi- ja pingispöydät, kuntosali sekä uima-allas, mutta nämä olivat siis kyseisen asuntolan kaikkien opiskelijoiden käytössä. Tuo majoitus maksoi lähes 1000 euroa jokaiselta, mutta olimme valmiit maksamaan siitä, että ilmastointi lämpimässä maassa ja olosuhteet ylipäätään ovat kohdillaan. Asuntolassa pystyi syömään kaiken aina aamupalasta iltapalaan. Majoitus oli noin 20 minuutin kävelyn päässä Porton yliopistosta ja matka yliopistolle meni melko hujauksessa kaverien kanssa kävellessä.

Vapaa-aika Portossa

Kurssilaisilla oli viikonloput käytännössä vapaita, joten viikonloppuisin kerkesi hyvin käydä tutustumassa paikalliseen ruokakulttuuriin ja nähtävyyksiin ja sitä myös tehtiin lähes jokaisena päivänä, oli sitten arki tai viikonloppu kyseessä. Yksi mieleenpainuvimmista reissuista oli matka Douro Valleyyn, joka on todella kaunis paikka suhteellisen lähellä Portoa. Reissu kesti lähes koko päivän, mutta se oli ehdottomasti sen arvoinen!

 

Henkilö seisoo kalliolla ja ottaa kuvaa alla avautuvasta laaksosta.Jalkapallostadionin pelikenttä ja katsomossa paljon ihmisiä.Kuva sillasta ja öisestä kaupungista. Etualalla vettä.

Douro Valleyn jylhissä maisemissa, FC Porton kotikentällä sekä öisessä Porton keskustassa.

 

Opitut asiat kurssilta

Opin työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa ja sopeutumaan uudenlaisiin tilanteisiin. En mielestäni ole koskaan ollut erityisen hyvä esiintymään ja esiintymistähän kurssi hyvin pitkälti olikin loppupeleissä, kun alussa piti esitellä itsensä kaikille muille ihmisille (oppilaat, mentorit jne.). Myös kahdessa messutyylisessä tapahtumassa sai esitellä omaa ideaansa muille, joten varmuutta esiintymiseen tuli runsaasti. Yhteistyökyky toisten ihmisten kanssa oli välttämätöntä. Vieras kieli tietenkin toi omat haasteensa silloin tällöin, mutta tekemällähän asioita oppii kaikkein parhaiten ja koen, että tulin selvästi varmemmaksi oman kielitaidon kanssa. Aamuisilta keynote-sessioilta vastaavasti jäi mieleen asioita yritysidean kehittämiseen ja niistä sai tietenkin omanlaista inspiraatiota omaan tekemiseen. Pyrin ottamaan mahdollisimman paljon muistiinpanoja mentoreiden luennoilta pitkin kurssia ja koen, että niistä saaduista opeista voi olla todella paljon hyötyä joskus tulevaisuudessa.

Sen lisäksi, että kurssilla sai oppia itsessään jo paljon kaikenlaisia asioita yrittäjyyteen liittyen, niin opin myös asioita someen ja somepäivityksiin liittyen. Saimme lähes vapaat kädet tehdä koulun someihin sisältöä, ja sitähän tuli sitten myös tehtyä eri muodoissa mm. Instagramiin ja TikTokiin. Somen tekeminen oli hauskaa ja uskon, että jokainen meistä nautti omanlaisen sisällön tekemisestä.

Hnekilöitä seisoo harmaata seinää vasten ryhmäkuvassa. Taustalla vihreä mainoslakana.
Kuvassa Seinäjoen opiskelijoiden lisäksi opiskelijoita Tampereen yliopistosta ja Helsingin Haaga-Heliasta. Valitettavasti kaikki Suomesta lähteneet eivät päässeet yhteiskuvaan.

Kenelle kurssia voi suositella

Mielestäni kurssi sopii jokaiselle, jota kiinnostaa yritystoiminta ja tiimityöskentely. Kurssin ajankohta on hieman surkea kesätöiden osalta, mutta kesätöiden sovittelu ei ollut täysin mahdottomuus ainakaan meidän osaltamme. Kuten aikaisemmin mainitsin, kurssi oli melko haastava ja siellä joutui väkisinkin uudenlaisiin tilanteisiin. Jos et pelkää tarttua tilaisuuteen, niin kurssi sopii juuri sinulle. Jos sinulla on oma yritysidea, jota haluaisit ehdottomasti kehittää, niin suosittelen hakemaan ja vaikka ei olisi, niin kurssilta saa arvokasta opetusta monelta eri kannalta sekä varmuutta omaan tekemiseen.

Neuvoja kurssista kiinnostuneille

Portugalissa on kesällä melko lämmin. Päivien lämpötilat olivat noin 24–28 asteen välillä pääsääntöisesti, joten kevyt vaatetus sekä aurinkorasva ovat välttämättömyys kurssille lähdettäessä. Myös mahdolliset lääkkeet ja matkavakuutus on hyvä hankkia hyvissä ajoin ennen kurssille lähtemistä.

Kuitenkin tärkein neuvo, jonka voin antaa, on se, että hae ehdottomasti kurssille, mikäli se yhtään herättää mielenkiintoa. Kurssille hakemista tuskin tulet katumaan, mutta sitä että et hae, voit kyllä katua. Älä jännitä tai stressaa asioilla liikaa, sillä loppupeleissä jokainen opiskelija on siellä täysin uudenlaisessa tilanteessa ja ympäristössä. Uskalla tehdä asioita sekä tutustua uusiin ihmisiin, sillä parhaimmillaan siellä voi tulla koko loppuelämän mittaisia kaverisuhteita. Mikä olisikaan hienompaa kuin se, että voisit mennä kaverille kylään toiselle puolelle maailmaa!

Loppusanat

Kurssi todella oli niin ainutlaatuinen, kuin sitä mainostettiin. Meillä oli todella hauskaa ja sain paljon uusia kavereita ympäri maailman sekä ihan Suomestakin. Erityinen kiitos Ronille, Mikalle ja muille Suomesta lähteneille vaivattomasta yhteistyöstä pitkin kurssia, teidän kanssanne oli mahtavaa viettää kurssi kokonaisuudessaan!

Mikäli kurssista kiinnostuneille opiskelijoille tulee jotain kysyttävää mieleen asian tiimoilta, niin allekirjoittaneeseen voi ottaa yhteyttä esim. somen välityksellä. Vastaan kyllä mielelläni mieltä askarruttaviin kysymyksiin!

Jere Männikkö
Liiketalouden opiskelija
SeAMK