Anne johtaa rakennustyömaita
Anne Suhonen opiskeli SeAMKissa rakennusalan työnjohtoa. Hän valmistui rakennusmestariksi keväällä 2019 ja on siitä asti työskennellyt työnjohtajana.
– Aloitin opinnot syksyllä vuonna 2015, ja tässä kohtaa joku saattaa ihmetellä, miksi mulla meni neljä vuotta tehdä kolmen ja puolen vuoden tutkinto. No siihen on ihan hyvä syy: kävin opiskelijavaihdossa Kyproksella. Päivääkään en tuosta ajasta vaihtaisi pois, ja suosittelen vaihtoon lähtöä ihan jokaiselle ammattikorkeakouluopiskelijalle. Vaihto antaa ihan erilaista perspektiiviä tulevaan, kun pääsee näkemään, miten muualla päin maailmaa ensinnäkin opiskellaan ja yleensäkin tehdään asioita. Vaihto antaa myös mukavan sysäyksen kielitaidolle, mistä on hyötyä niin työ- kuin yksityiselämässäkin.
Annea kiehtoo tekniikan alassa jatkuva kehitys: ei ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita, ja aina voi oppia jotain uutta ja kehittyä.
– Tämä ei ole mitään ulkoa opettelua ja sanasta sanaan toistamista, ei opinnoissa sen enempää kuin työelämässäkään. Toki jos sellaisesta tykkää, niin niitäkin vaihtoehtoja urapoluiksi löytyy. Koulussa opetellaan ymmärtämään perusperiaatteita, joita sitten sovelletaan. Raksalla jokainen projekti on yksilö, vaikka voisi ajatella, että kaikki työmaat ovat samanlaisia. Perusasiat menevät ehkä samalla tavalla ja rakenne on periaatteeltaan sama, mutta sitten tulee se tämän työn suola eli ihmiset. Ja ne on ne ihmiset, jotka tekee tästä työstä merkityksellistä, Anne sanoo.
Kun Anne lähti opiskelemaan rakennusmestariksi, hän kuvitteli olevansa isolla työmaalla yksi monista työnjohtajista ja tekevänsä tätä työtä seuraavat kymmenen vuotta.
– Ajattelin että vedän tiettyjä työvaiheita isommassa kuvassa, ja joku toinen hoitaa samaan aikaan tapahtuvan toisen työvaiheen. Näinkin olisi voinut käydä. Eikä siinä, sekin olisi ollut ihan hyvä polku. Itse päädyin kuitenkin vähän toisenlaiselle polulle, vähän pienempiin projekteihin, joissa koko projektin kulku siellä työmaalla on mun käsissä. Oon ollut nyt pari vuotta töissä ja mulla alkaa olla selkeä urasuunnitelma tästä ylöspäin. En olisi uskonut silloin, kun menin mun ekalle työmaalle, Anne huudahtaa.
Tutkinnon monipuolisuus on selvinnyt Annelle vasta työelämässä.
– Työnjohtajan työ ei ole suinkaan ainoa työ, mitä tällä tutkinnolla voi tehdä. Se on kyllä hyvä pohja, mutta siitä eteenpäin on paljon erilaisia polkuja, joista voi valita. Rakennusprojekteissa on monta eri puolta: on urakoitsijat, rakennuttajat, valvojat tarkastajat ja niin edelleen, ja mikä tahansa voi olla se kullekin sopiva suunta. Eikä sitä tarvitse tietää heti, eikä edes hetken päästä. Voit missä tahansa uran vaiheessa vaihtaa näkökulmaa ja siirtyä osa-alueelta toiselle. Monet kurssit, joita kouluaikana käytiin, käy vasta nyt järkeen, että miksi niitä piti käydä, Anne toteaa.
Nykyajan trendinä on, että kaiken saa netistä. Työt tehdään etänä kotoa käsin, eikä isoja toimistokomplekseja enää tarvita. Verkkokauppa tarvitsee kuitenkin varaston, ja jotta voi tehdä etätöitä, täytyy olla se koti, mistä käsin niitä töitä tehdään. Rakennuksia tarvitaan aina, mutta se, millaisia rakennuksia, on elementti, joka muuttuu.
– Jo pelkästään rakennuksen rakentamiseen tarvitaan monien eri alojen ammattilaisia, puhumattakaan siitä, millainen skaala löytyy, kun lähdetään perkaamaan erilaisia tilaajia. Yksinkertaistettuna, meillä on tilaaja, joka tarvitsee käyttötarkoitukseensa sopivan tilan ja tämä tilanpuuteongelma ratkaistaan rakentamalla uusi tila tai kenties korjaamalla tai muuttamalla jo olemassa oleva tila vastaamaan käyttötarkoitustaan, Anne kuvailee.
– Oikeastaan mahdollisuudet päästä tutustumaan eri alojen toimintaan ovat tässä työssä rajattomat. Tähän mennessä olen itse ollut rakentamassa TV-studiota, ruokakauppaa, ravintolaa, varastotiloja ja raskaskonekorjaamoa, juhannukseen asti tehdään nyt huolto- ja varastohallia ja sen jälkeen on taas uusi projekti, hän jatkaa.
Yhdeksi parhaaksi työnsä puolista Anne kertoo sen, että hän saa olla töissä ihan oma itsensä.
– Mun ei tartte esittää mitään, mitä en ole, ja saan tehdä tätä työtä ihan omalla tyylilläni. Nautin siitä, kun saan jonkin ongelman ratkaistua, se voi olla jotain pientä tai se voi olla jotain suurempaa. Jokainen työpäivä on erilainen ja jokainen projekti on erilainen. Tärkein asia tässä työssä on se, että nauttii työstään ja on ylpeä siitä mitä tekee, Anne päättää.