Avoimen AMK:n Elintarvikekehittäjä-koulutus houkutteli opiskelijoita ympäri Suomea | SeAMK.fi

Avoimen AMK:n Elintarvikekehittäjä-koulutus houkutteli opiskelijoita ympäri Suomea

Mies kasvomaskissa ja valkoisessa takissa tutkii papereita laboratoriossa.tutki
Uusi esimies antoi vinkin koulutuksesta tuotekehitystehtäviin siirtyneelle Markus Keski-Ojalalle.

SeAMKissa alkoi tänä keväänä uusi avoimen AMK:n opintokokonaisuus elintarvikealalla. Kolmenkymmenen opintopisteen Elintarvikekehittäjä-koulutus perehdyttää elintarvikkeiden valmistusprosessien vaiheisiin ja antaa valmiuksia uusien tuotteiden kehittämiseen.

Opintokokonaisuus houkutteli elintarvikealalla työskenteleviä ja alasta kiinnostuneita ympäri Suomea. Suonenjoella asuva Jaana Kapustamäki ja Kannuksessa asuva Markus Keski-Ojala lähtivät koulutukseen päivittämään ja kerryttämään osaamista työhönsä tuotekehityksen parissa.

Kapustamäki työskentelee kuuden pohjoissavolaisen kunnan yhteisessä kehitysyhtiö SavoGrow Oy:ssä tuotekehityksessä sekä järjestää koulutuksia elintarvike- ja ravintola-alan yrityksille European Region of Gastronomy -hankkeessa.

”Koulutus tuli netissä selatessa vastaan. Kun aloitin uuden työn niin ajattelin, että nämä opinnot varmasti tukisivat sitä. Edellisestä elintarvikepuolen koulutuksesta on niin paljon aikaa, että osa asioista on unohtunut ja paljon on tullut myös uutta”, Kapustamäki kertoo.

Myös Markus Keski-Ojalalla opinnot tulivat eteen uuden työn myötä. Hän siirtyi vuodenvaihteessa Pouttu Oy:llä tehtaan puolelta tuotekehitykseen.

”Uusi esimies esitteli, että tällainen koulutus alkaisi ja ehdotti, että lähtisin mukaan. Vastasin, että ainahan koulutus kannattaa”, Keski-Ojala kertoo.

Nainen kasvomaskissa ja valkoisessa takissa seisoo laboratoriossa.
Jaana Kapustamäki harjoitteli laimennossarjan tekemistä Frami Food Labin analyysitiloissa.

Opintokokonaisuus toteutetaan monimuoto-opintoina niin, että suuri osa teoriaopinnoista on verkko-opintoina. Kaikkiin opintojaksoihin kuuluu laboratorioharjoituksia, jotka tehdään SeAMKin kampuksella keskitettyinä päivinä muutaman viikon välein.

Nyt ryhmä on kokoontunut Seinäjoelle mikrobiologian laboratoriotöihin SeAMKin Frami Food Lab -laboratorioon. Opettaja Merja Kyntäjä kertoo, että tämänkertaisissa harjoituksissa on keskitytty hygienian merkitykseen elintarviketeollisuudessa. Opiskelijat ovat ottaneet näytteet niin vedestä, syötäväksi tarkoitetusta salaatista kuin omista koruistaan selvittääkseen, millaisia pöpöjä niissä luuraa.

”Analysoinnin jälkeen kyllä ymmärtää, miksi koruja ei saa tuotantotiloihin viedä ja pukeudutaan asianmukaisiin suojavarusteisiin”, Jaana Kapustamäki ja Markus Keski-Ojala nauravat.

Helmikuussa alkanut koulutus jatkuu ensi vuoden joulukuuhun saakka. Kapustamäen ja Keski-Ojalan mukaan vaatii toki sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä panostaa opintoihin töiden ohella, mutta he myös uskovat sen palkitsevan. Opinnot tukevat työtä, mutta myös työnantaja tukee opiskelua. Keski-Ojala kertoo saavansa osallistua luennoille ja lähiopetuspäiviin työajalla. Kapustamäen mukaan etäopiskelun mahdollisuus oli painava kriteerille sille, että koulutukseen oli ylipäätään mahdollista osallistua.

”Se kannustaa osallistumaan kauempaakin.”

**

Katso myös: SeAMKin asiantuntijoiden ja opiskelijoiden tuottama Missä pöpö luuraa? -videosarja havainnollistaa hygienian merkityksen.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.