Tutkimusryhmämme tavoitteena on edistää eri ikäisten terveyttä ja hyvinvointia. Tutkimus- ja kehittämistyössämme tuotamme näyttöön perustuvaa tietoa akuuteista ja pitkäaikaisista sairauksista kärsivien potilaiden hoitotyön ja ohjauksen sekä uusien interventioiden kehittämiseksi. Tarkastelemme myös ruoan merkitystä hyvinvoinnin osatekijänä. Toteutamme sekä preventiivisen, kuratiivisen että palliatiivisen hoitotyön ja ravitsemushoidon tutkimusta. Kehitämme myös simulaatio-opetusta ja etäohjausta.
Tutkimusryhmän teemat
- Pitkäaikaissairaiden terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
- Ikääntyneiden vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja ehkäisy; tunnistamis-mittareiden tunnetuksi tekeminen ja hyödyntäminen tutkimuksessa
- Palliatiivisen hoitotyön kehittäminen, ikääntyneiden hoitotyön kehittäminen
- Akuuttihoitotyön laadun ja interventioiden kehittäminen
- Simulaatio-opetuksen kehittäminen
- Kaltoinkohtelun tunnistaminen ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla
- Etäohjauksen kehittäminen, simulaatio-opetuksen kehittäminen
- Päätöksenteko- ja ohjaustaitojen sekä tilannetietoisuuden edistäminen hoitotyössä
- Nuorten mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen
- Erilaisten riippuvuusongelmien tunnistamisen edistäminen ja uusien hoito-menetelmien kehittäminen
- Hoitotyön vetovoiman ja pitovoiman edistäminen
- Terveyden edistäminen ravitsemuksen keinoin ja myönteisen ruokasuhteen kehittäminen (erilaiset asiakasryhmät)
- Hyvinvoinnin edistäminen ravitsemuslaadun kehittämisellä
- Healthy Kids of Seinäjoki -teeman tutkimusyhteistyö
- Ylipainoepidemian ennaltaehkäisy
- Lasten ja nuorten terveyttä edistävän ohjauksen kehittäminen perheen kokonaisvaltaisen kohtaamisen kautta
Käynnissä olevat hankkeet
- Pitkospuut-hanke, ESR
- Hyvinvointia luonnosta, Leader, kansainvälinen
- Kaltoinkohtelun tunnistaminen ensihoidossa ja päivystyspoliklinikalla -tutkimushanke
- Steppi2-hanke (Turun yliopisto koordinoijana)
- Oivallista Ruokaa –hanke, Ruokavirasto
- Ruoka-askel -hanke, (maksullisen palvelutoiminnan yhteistyö), Suomen Akatemia
- VeRa- Ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen ja työelämäyhteyksien tiivistäminen, ESR
- Terveellisemmiksi reformuloitujen menestys-ruokatuotteiden kehittäminen, Tekes/EAKR
Päättyneet hankkeet
- Taitoja hyvinvointipalveluita tuottaville pk-yrityksille simulaation keinoin, ESR
- STEPPI1-hanke (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Vaasan sairaanhoitopiiri, SeAMK, Turun yliopisto ym. v. 2016-2020)
- Healthy Kids of Seinäjoki (HKS) -kehitysalusta alueellisena vahvuutena ja yritysten kasvun lähteenä -hanke (2019-2021, Seinäjoen kaupunki, Into Seinäjoki, SeAMK)
- Sote-peda 24/7 (1.3.2018-31.12.2020)
- TERVAS-hanke: Terveelliset valinnat -räätälöidyt syömisen ja liikunnan mallit 2009-2012 (Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, SeAMK)
- EVICURES (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, v. 2014-2016)
- TKI-OSAAJAVALMENNUS
- Uusia työhyvinvoinnin ylläpitämisen ja tukemisen malleja Etelä-Pohjanmaalle palveluja järjestävän verkoston yhteistyönä (1.12.2011 – 31.3.2015)
- Potilaan ja saattajan saaman ohjauksen kehittäminen Seinäjoen keskussairaalan päivystyspoliklinikalla (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, SEAMK, Tampereen yliopisto 2002-201)
- Sairaalan ulkopuolisen ensihoidon laatu ja vaikuttavuus (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, SEAMK, Tampereen yliopisto 2013-2018)Asiantuntijana puhelinneuvonnassa (Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, SEAMK, Tampereen yliopisto v. 2007-2008)
- Virtuaaliopetuksen kehittäminen (Suomen ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan yksiköt, v. 2005-2006)
- SOTE-vaihtovalmennus-hanke (SeAMK v. 2003)
Muuta
Mari Salminen-Tuomaala
- Kansallisen terveysalan verkoston jäsen
- Kliininen asiantuntija YAMK-verkoston jäsen
- Valtakunnallisen STEPPI2-hankkeen ohjausryhmän jäsen
- ESC:n jäsen
Kaija Nissinen
- Joukkoruokailun kansallisen asiantuntijaryhmän jäsen
- RTY koulutuksen suunnittelutyöryhmän jäsen